Po návšteve Santu zomrelo v belgickom domove 18 ľudí
28 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Po návšteve dobrovoľníka oblečeného ako Santa Claus, mohlo byť nakazených vírusom Covid-19 takmer 160 ľudí spojených s opatrovateľským domom v Belgicku. Chorobe už podľahlo 18 z nich, informuje portál RT.


Tragédia zasiahla Hemelrijck, veľké zariadenie asistovaného bývania v obci Mol, ktoré slúži ako domov pre 169 starších obyvateľov. Vírus sa šíril ako požiar, zasiahol 121 obyvateľov a 36 zamestnancov a za tri týždne si vyžiadal 18 životov. Vedenie opatrovateľského domu bolo obvinené zo zavádzania verejnosti v snahe škandál ututlať.

Podozrivým vinníkom je syn jedného z obyvateľov, ktorý sa často hlásil ako dobrovoľník v Hemelrijcku a bol tam dôveryhodnou osobou. Dňa 4. decembra prišiel rozdávať povzbudenie, oblečený ako svätý Mikuláš. O tri dni neskôr sa u muža, ktorý žije v susednej obci Balen, vyskytli príznaky Covid-19 a následne bol pozitívne testovaný.

Keď sa miestne úrady snažili potlačiť ohnisko a dostať postihnutých do karantény, starosta Mol Wim Caeyers ubezpečil verejnosť, že aj keď návšteva nebola koordinovaná s orgánmi reakcie Covid-19, boli dodržané pokyny, ako zmierniť riziká.

Pozor na deti. Zneužívanie na internete počas pandémie vzrástlo
Prípady zneužívania detí prostredníctvom internetu sa počas koronavírusovej pandémie výrazne rozrástli. Vyplýva to z údajov európskeho policajného úradu Europol, informovala v pondelok agentúra DPA. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr


Čoskoro sa však ukázalo, že to nie je pravda. Fotografie z podujatia jasne ukazovali, že Mikuláš stál blízko obyvateľov, z ktorých niektorí nemali na tvári masky. „Uvedomujeme si, že vedenie to zorganizovalo s najlepším úmyslom a pokúsilo sa rešpektovať opatrenia,“ uviedol starosta a dodal: "Ale čo sa stalo, to sa stalo."

Prekrúcanie faktov a nesprávna komunikácia nie sú jedinými dôvodmi, prečo sa ľudia hnevajú na vedenie ošetrovateľského domu. Mužova návšteva prišla v čase, keď boli pravidelné návštevy rodinných príslušníkov obyvateľov zakázané kvôli hrozbe Covid-19.

Marc Van Ranst z univerzity KU Leuven, jeden z najlepších belgických virológov, uviedol, že prepuknutie choroby sa javilo ako príliš rozsiahle na jedného superroznášača, hoci dôkazy poukazujú na jediný zdroj. Laboratórne testy identifikovali v domove starostlivosti štyri rôzne kmene vírusu SARS-CoV-2, väčšina infekcií však pochádzala iba od jedného z nich, rovnakého, ktorý postihol nešťastníka.

Babiš chce, aby bolo Česko zaočkované skôr než v septembri
Očkovanie proti novému koronavírusu v Českej republike môže potrvať do septembra 2021, avšak vláda chce, aby sa zaočkovanie populácie ešte viac urýchlilo. Vyhlásil to v nedeľu český premiér Andrej Babiš, ktorého citoval český Deník... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | tasr


Van Ranst uviedol, že hoci bola návšteva zjavne „hlúpym nápadom“, muž mohol byť dokonca infikovaný rezidentom alebo zamestnancom, keď dobrovoľne pracoval v opatrovateľskom dome skôr. "Prípad zdôrazňuje, aké dôležité je správne vetranie pre zníženie vírusovej záťaže," dodal vedec.

S toľkým počtom pracovníkov postihnutých vírusom je teraz nedostatok ľudí, ktorí môžu poskytovať starostlivosť obyvateľom Hemelrijcku. Starosta požiadal Červený kríž a armádu o nasadenie pomocníkov a požiadal o pomoc aj vedenie provincie Antverpy, kde sa Mol nachádza.

Izrael očkuje "šialene" rýchlo. Koronavírusu sa zbavíme do 30 dní, zastrája sa Netanjahu
V Izraeli sa v nedeľu popoludní začal v poradí už tretí lockdown, ktorý má spomaliť opätovné šírenie koronavírusu. Na dodržiavanie obmedzení pohybu obyvateľstva dohliada v celej krajine zhruba 6000 policajtov, informovala agentúra... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | tasr