Obavy z porušenia chladiaceho reťazca vakcíny zastavili očkovanie v Bavorsku
28 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
V nedeľu bolo potrebné pozastaviť imunizáciu vakcínou proti Covid-19 v deviatich bavorských okresoch pre obavy, že počas dodávok vakcíny Pfizer neboli dodržané prísne podmienky chladiaceho reťazca, informuje portál Russia Today.




Komplikovaná logistika distribúcie vakcín Pfizer-BioNTech spôsobila v nedeľu nerovný začiatok imunizačnej kampane v nemeckom Bavorsku. Vakcína musí byť skladovaná pri extrémne nízkych teplotách, aby sa udržala stabilita proteínov, ktoré vyvolávajú imunitnú odpoveď. Je potrebné ju použiť do niekoľkých dní po rozmrazení. Očkovanie pozastavili obavy z integrity chladiaceho reťazca.

Úradníci v siedmich okresoch Horné Franky a dvoch okresoch Švábsko sa rozhodli pozastaviť očkovanie po zistení nezrovnalostí v záznamoch o teplote v prepravných boxoch. Švábske úrady odvtedy uskutočnili konzultácie s výrobcom a rozhodli sa pokračovať podľa plánu, situácia vo Frankoch však zostáva nepriaznivá.

Briti "zdrhli" zo švajčiarskej karantény
27 | 12 | 2020 | sefredaktor


"Ak existuje čo i len najmenšia šanca, že vakcína nespĺňa stopercentne kritériá kvality, dávka sa nevyužije," uviedol o rozhodnutí Christian Meissner, predseda Hornofrankianskeho okresného združenia. Dodal, že verejnosť očakáva, že proces bude „bezchybný“.

Prepravné boxy vyvinuté pre vakcínu používajú suchý ľad na udržanie nízkej teploty, ale vyššej ako -70 stupňov Celzia. Výrobca tvrdí, že za týchto podmienok zostáva vakcína životaschopná až 10 dní. Po dodaní je potrebné vakcínu vrátiť do extra studenej mrazničky na dlhodobé uskladnenie. Takto sa môže skladovať až 30. Po rozmrazení už vakcínu nemožno znovu zmraziť.

Väčšina nemeckých spolkových krajín dostala asi 10 000 dávok vakcíny, čo je 150 000 dávok pre celú krajinu. Do konca roka sa má dodať celkovo 1,3 milióna dávok vakcíny. Na to, aby sa formula prejavila naplno, je potrebná druhá dávka tri týždne po prvom podaní injekcie.

Polícia rozpustila v prvú noc lockdownu párty tínedžerov vo Viedni
Rakúska polícia rozpustila v noci na nedeľu nelegálny večierok prevažne tínedžerov a mladých ľudí. Veľká párty sa konala v dome vo Viedni, a to hneď v prvú noc v poradí už tretieho celoštátneho lockdownu v Rakúsku, informuje agentúra... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | tasr