Nemecko rozhoduje o dronoch pre armádu
28 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Nemecká ministerka obrany trvá na tom, že bojové drony sú rozhodujúce pre obranu vojakov na bojisku. Politici koaličnej SPD namietajú, že absentuje zmysluplná verejná diskusia, informuje portál RT.




"Chceme, aby bojové drony chránili životy našich vojakov," uviedla ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová. Vládny koaličný partner kancelárky Angely Merkelovej, Sociálnodemokratická strana (SPD), však trvá na tom, že je potrebná širšia verejná diskusia. Kramp-Karrenbauerová tento argument odmietla ako „absurdný“.

"V Nemecku o tom debatujeme už osem rokov. Uskutočnili sa široké verejné diskusie a vypočutia,“ uviedla ministerka a dodala: "Vojaci sa zjavne nemôžu spoliehať na SPD." Kramp-Karrenbauerová, ktorá vedie Merkelovej Kresťanskodemokratickú úniu (CDU), uviedla, že požaduje zmenku vo výške 25 miliónov eur na vojenské bezpilotné prostriedky.

Podobné nálady vyjadril už skôr aj generálny inšpektor Bundeswehru Eberhard Zorn, ktorý tiež tvrdil, že bezpilotné lietadlá sú „nevyhnutné“ na ochranu vojakov v boji. Sľúbil, že lietadlá budú použité v prísnom súlade s „jasnými pravidlami a predpismi“, ktoré navrhol Spolkový snem.

Po výbuchu v Kolíne horí elektráreň
Hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu požiar v elektrárni v meste Kolín v Stredočeskom kraji, ku ktorému v dôsledku výbuchu. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020


SPD sa nezdala byť presvedčená. Šéf frakcie strany v Spolkovom sneme Rolf Mutzenich uviedol, že nasadenie bojových bezpilotných lietadiel zostáva medzi verejnosťou sporným problémom a poukázal na  prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých je polovica Nemcov proti tejto myšlienke.

Mutzenich uviedol, že zmysluplné diskusie sa musia týkať nielen odborných kruhov a parlamentného obranného výboru, ale aj širšej verejnosti. Aj šéf SPD Norbert Walter-Borjans začiatkom mesiaca uviedol, že všetky predchádzajúce diskusie boli pre tak zložitú tému nedostatočné.

V Číne sa zvýši počet staníc 5G na 1,7 milióna
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková