V Pompejách objavili dvetisíc rokov starý pult na predaj a podávanie teplých jedál
27 | 12 | 2020 I TASR
Pod nánosmi popola v meste Pompeje sa archeológom podarilo nájsť veľmi dobre zachovaný pult, ktorý slúžil na predaj a podávanie teplých jedál. Freskami bohato zdobené termopolium — ekvivalent súčasného stánku s rýchlym občerstvením — objavili v jednej z doteraz málo preskúmaných oblastí tohto starovekého mesta, informáciu CBS News priniesla TASR.

Fresky namaľované na pulte zostali prakticky neporušené. Zachytávajú napríklad zvieratá pripravené na zabitie alebo konzumáciu" — ide napríklad kačky či kohúta. Vedci predpokladajú, že ide o zvieratá, ktoré boli po kuchynskej úprave v ponuke jedál. Na jednej z fresiek je vyobrazený aj pes na vôdzke.

Termopoliá boli v tých časoch veľmi obľúbené: samotné Pompeje ich mali okolo 80. Unikátnosť tohto objavu spočíva v tom, že "je to prvýkrát, čo sme objavili celé termopolium a že budeme mať toľko materiálu na analýzu", vysvetlil Massimo Osanna, generálny riaditeľ archeologického parku Pompeje.

Pult, zdobený polychrómovanými vzormi a zakonzervovaný sopečným popolom, bol čiastočne vykopaný už vlani. Archeológovia však na mieste nálezu pokračovali vo vykopávkach a odhalili ho celý.

Vedcom sa takto podarilo získať nové informácie o gastronomických zvyklostiach v Pompejach. V kameninových nádobách sa našli úlomky kačacích kostí a zvyšky ošípaných, kôz, rýb a slimákov. Niektoré z týchto ingrediencií sa varili spolu, takže možno predpokladať, že vznikol pokrm podobný španielskej paelle.

Na dne jednej z nádob sa našli i drvené bôby, ktoré sa používali na úpravu chuti vína. Našli sa tam aj amfory, vodojem i fontána, ale aj ľudské pozostatky, vrátane pozostatkov muža, o ktorom sa predpokladá, že mal asi 50 rokov. Nájdený bol v blízkosti detskej postele.

Pompeje boli pochované pod vriacou lávou a popolom, keď tam v roku 79 nášho letopočtu vybuchla neďalekom sopka Vezuv. Zahynulo pritom 2000 - 15.000 ľudí. Pompeje sú druhým turistami najviac navštevovaným miestom Talianska po Koloseu v Ríme. Minulý rok tam zavítali asi štyri milióny turistov.