Páči sa vám tento Dodge Charger? Sagan si ho nechal postaviť na mieru
27 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Jednou z najväčšej osobností Tour de France je bezpochyby Peter Sagan, ktorý je tiež veľkým nadšencom do áut, píše portál Auto.cz. Páči sa vám tento unikátny kúsok, ktorý si slávny cyklista nechal postaviť na mieru?


Sagan je dokonca tak veľkým nadšencom automobilov, že si v Spojených štátoch amerických nechal postaviť automobil snov - výrazne upravený Dodge Charger, ktorý by zapadol do filmu Rýchlo a zbesilo. A nie je to náhoda!

Ale poporiadku. Saganovu lásku k ikonickému americkému športiaku môžeme stopovať až do cyklistovho detstva, kedy sa zahľadel do známeho oranžového "generála Lee" z Majstrov hazardu.



Takže keď sa neskôr, už ako slávny športovec, Sagan spriatelil s istým Scottom Tendrom, spolumajiteľom kalifornskej dielne Mascara (Modern & Classic Autobody & Paint Repair), splnenie detského sna bolo na dosah.

Sagan chcel najskôr kópiu práve generála Lee, lenže potom videl film Rýchlo a zbesilo a rozhodol sa pre zmenu smeru. "Vysvetlili sme mu, že auto z Rýchlo a zbesilo nebude veľmi funkčné, že je to trik, vozidlo urobené len pre natáčanie. V tej dobe mal Peter Porsche 911 Turbo S, takže sme došli k záveru, že postavíme stroj, ktorý bude kombinovať použiteľnosť 911 a agresivitu a surovosť amerického muscle caru," popisoval počiatky projektu Scott Tedro.

Základom stavby sa potom stal Charger z roku 1970, údajne vo veľmi dobrom stave. Napriek tomu bol kompletne odstrojený a každý diel bol buď renovovaný, alebo vymenený za nový.



Po zhruba dvoch rokoch, v roku 2016, a 10 000 hodín práce bolo hotovo. Sagan sa dočkal agresívne vyzerajúceho vozidla, ktorý si síce do istej miery ponecháva klasický vzhľad, ale súčasne využíva modernú techniku. Nové sú aj detaily ako napríklad zapustené kľučky dverí.

Zdroj: Twitter (@DoCiclismo)


Kompresorom preplňovaný motor s objemom 9,36 dáva vozidlu 1000 koní a 1627 Nm, podvozok je vzduchový, nechýbajú ani výkonné brzdy a dôraz sa kládol tiež na bezpečnosť.

Úpravca výrazne prepracoval aj interiér, ktorému dominujú kožené športové sedačky (všimnite si výšiviek na hlavových opierkach), ktoré dopĺňa prepracovaná palubná doska aj nový stredový tunel.

A našli by sme tu ešte jednu zvláštnosť. Sagan si prial dva klaksóny. Zatiaľ čo jeden zvukom pripomína lodnú "húkačku", druhý napodobňuje melódiu klaksónu generála Lee z Majstrov hazardu.

Rodený šoumen Peter Sagan sa najskôr prefackal a potom poprial šťastné a veselé! (VIDEO)
Najúspešnejší slovenský cyklista Peter Sagan (30) sa rozhodol na Vianoce nezostať ticho a poblahoželal svojím fanúšikom pekné vianočne sviatky prostredníctvom videa na sociálnych sietí. Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Timotej Dudka