Merkelová už nie je najpopulárnejšia v Nemecku
27 | 12 | 2020 I TASR
Najpopulárnejším nemeckým politikom sa v koncoročnom prieskume stal minister zdravotníctva Jens Spahn, ktorý predstihol kancelárku Angelu Merkelovú. Najnovší prieskum zdôraznil Sphnov potenciál stať sa budúcim lídrom najväčšej európskej ekonomiky. Informáciu priniesla TASR.

Spahn (40) je dlhodobo považovaný za "stúpajúcu hviezdu" Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU). V súčasnosti je širokou verejnosťou vnímaný ako politik, ktorý kľúčovou mierou prispel k relatívne úspešnému zvládaniu pandémie koronavírusu v Nemecku v porovnaní s inými krajinami.

V najnovšom prieskume inštitútu Kantar, ktorý v nedeľu zverejnil denník Bild, až 52 percent respondentov vyjadrilo presvedčenie, že Jens Spahn by mal v roku 2021 zohrávať dôležitú úlohu v nemeckej politike. Vo vlaňajšom koncoročnom prieskume takýto postoj vyjadrilo len 28 percent respondentov.

Merkelovej popularita zaznamenaná v prieskume bola o niečo nižšia - 51 percent. Aj tak si oproti minulému roku polepšila o 11 percent. "Spahn je jasným (politickým) víťazom roka," citoval denník Bild Torstena Schneidera-Haaseho z inštitútu Kantar, podľa ktorého verejnosť pozitívne vníma ministrov príspevok do boja s koronavírusom.

Angela Merkelová by mala odstúpiť z funkcie kancelárky, ktorú zastávala 15 rokov, po budúcich spolkových parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať v septembri 2021. Postu líderky CDU sa vzdala už pred dvoma rokmi. Nový líder by mal byť zvolený na januárovom virtuálnom sneme strany.

Spahn v súboji o post šéfa CDU podporuje Armina Lascheta, premiéra nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. O funkciu sa uchádza aj dlhoročný Merkelovej rival Friedrich Merz a bývalý minister životného prostredia Norbert Röttgen.