Internista upozorňuje na chyby v preklade o rizikách vakcíny
27 | 12 | 2020 I Michal Filek

Lekár Michal Pijak prostredníctvom svojho facebookového profilu upozornil na nepresné informácie o možných rizikách podávania vakcíny proti koronavírusu, ktoré sú uvedené v príbalovom letáku. Obsiahnuté látky môžu byť nebezpečné pre tehotné ženy, aj pre seniorov. Nepresný, či zavádzajúci, je preklad informácie z angličtiny. 





 Michal Piják je špecialista na internú medicínu, hepatológiu, reumatológiu, imunológiu a alergológiu. Na svojom profile napísal, že považuje za potrebné upozorniť, že v slovenskej verzii SPC je viacero nepresností, ktoré sa týkajú potenciálneho rizika vakcín.




"Napríklad sa tam uvádza, že podanie očkovacej látky Comirnaty počas gravidity sa má zvažovať len v prípade, ak možné prínosy prevažujú nad akýmikoľvek možnými rizikami pre matku a plod. V pôvodnej informácii od výrobcu vakcíny sa však jasne upozorňuje, že sa vakcína neodporúča podávať v tehotenstve. V pôvodnom zdroji sa tiež uvádza, že u žien v plodnom veku je potrebné pred očkovaním vylúčiť graviditu a že im treba odporučiť, aby zabránili otehotneniu najmenej 2 mesiace po druhej dávke. Na rozdiel od slovenskej verzie, v pôvodnej verzii sa tiež upozorňuje, že nie je známe, či vakcína COVID-19 mRNA BNT162b2 má vplyv na plodnosť. V slovenskej verzii tiež nie je jasne uvedené, že vakcína COVID-19 mRNA BNT162b2 sa nemá používať počas dojčenia."




Profesor Jarčuška presadzuje očkovanie v Košiciach. Jeho mimovládku sponzoruje Pfizer
Aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice (UNLP) sa dnes začalo očkovať proti ochoreniu Covid-19. Očkoval aj prednosta KICM a člen pandemickej komisie vlády profesor Pavol Jarčuška. Bloger Štefan Michalík na pravda.sk prišiel s informáciou,... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Michal Filek



Podľa jeho slov je tiež neprípustné, ak niektorí členovia odborného konzília a krízového štábu v médiách jednostranne tvrdia, že vakcína je bezpečná, ale nespomenú nič ohľadom potenciálneho rizika nežiaducich účinkov. Tieto informácie by sa nemali zatajovať už aj z toho dôvodu, lebo je známe, že sa nedodržal štandardný postup klinického overovania podľa zásad EBM.





"Výhovorky, že sa naviazalo na predošlé výskumy s vakcínou proti MERS-COV, resp. SARS-CoV, HIV neobstoja už aj z toho dôvodu, lebo nikto z expertov nevysvetlil, prečo sa zastavila výroba týchto vakcín pri uvedených infekciách. V odbornej literatúry sa uvádzajú rôzne dôvody."






Problém je, podľa Pijaka, aj v tom, že sa zabúda upozorňovať, že neexistujú spoľahlivé údaje o efektívnosti vakcíny u imunokopromitovaných a seniorov, z ktorých väčšina trpí imunosenescenciou. "Falošný pocit bezpečia u týchto osôb po očkovaní môže zvýšiť riziko infekcie. Je preto trestuhodné, keď sa v médiách necháva priestor osobám, ktoré sľubujú starším ľuďom, že keď sa dajú zaočkovať, tak sa budú môcť stretávať so svojimi príbuznými," píše lekár.






Internista - reumatológ na záver upozorňuje: "Je smutné, že naši experti si neuvedomujú, že snaha o urýchlenie vývoja vakcíny, ako aj jej extrémna propagácia môže u mnohých ľudí zvýšiť pochybnosti o význame vakcinácie nielen pri tejto chorobe, ale aj pri iných chorobách. Som tiež zvedavý, ako vyriešia problém, keď začnú pribúdať ľudia, ktorí budú žiadať odškodnenie, pretože výrobcovia vakcín dávajú od toho ruky preč."




Belousovová: Prečo nemáme ruské vakcíny?
Anna Belousovová vo svojom statuse na facebooku kritizuje kroky Slovenskej republiky, ktorá neumožňuje svojim občanov vyberať si z viacerých druhov vakcín. Napríklad z ruských. Máme len tie, ktoré doslova nanucuje EÚ. Vyzerá to vraj ako bomba... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Michal Filek