Západ očakáva agresívnu hospodársku ofenzívu Číny
26 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Zdá sa, že sa Číne podarilo prekonať pandémiu koronavírusu a jej ekonomika zažíva boom. Západ sa tak v roku 2021 musí pripraviť na agresívnu čínsku hospodársku politiku, píše nemecký portál taz.de.


Je to už rok, čo sa vo východočínskom Wu-chane objavil nový typ vírusu. Svet obleteli zábery preplnených nemocníc, množstva obetí, vyčerpaných lekárov a zdravotných sestier. Vyše 60 miliónov ľudí nesmelo opustiť svoje príbytky jedenásť týždňov. Život sa zastavil aj vo zvyšku Číny. Obrovská ekonomika, navyknutá na výrazný rast, zažila najhlbší prepad za posledných vyše 30 rokov. Pokým európske krajiny museli kvôli tvrdej zimnej vlne koronavírusu výrazne obmedziť verejný život, v čínskych mestách opäť zavládol tradičný ruch. Svet tentokrát obleteli zábery desiatok tisíc ľudí natlačených na obrovskej, bujarej bazénovej párty. Čína srší sebavedomím.


Čínske vedenie Si Ťin-pchinga, ktorý tvrdo a represívne vládne krajine, si dnes nenechá ujsť príležitosť, aby demokratické krajiny Západu pocítili,  že ich vlády zlyhali a neboli schopné účinne ochrániť svojich obyvateľov a hospodárstvo pred pandémiou.


V Číne sa neznormalizoval len život, ale aj ekonomika už beží na plné obrátky. Spotreba rastie, rovnako aj export. Zatiaľ čo ekonomiky takmer všetkých západných krajín zaznamenávajú pokles o 5 až 7 percent, Čína bude jedinou veľkou ekonomikou, ktorá sa z krízy dostala s plusom 2 až 3 percentá.


Čína – nová najväčšia svetová ekonomika


Na čínske pomery to ale nie je veľa. Napriek tomu sa Číne podarilo oproti väčšine západných ekonomík zlepšiť o zhruba 10 percentuálnych bodov. Pred pandémiou odborníci predpovedali, že Čína zosadí USA z trónu najväčšej svetovej ekonomiky najskôr v roku 2028. Teraz sa predpokladá, že sa jej to podarí oveľa skôr.


Ako nemecký portál ďalej poznamenáva, krajiny, ktoré sa odvážili otvorene kritizovať Peking, už pocítili prevahu Číny. Dobrým príkladom je Austrália, ktorá požiadala Čínu o nezávislé prešetrenie pôvodu koronavírusu, protestovala proti potláčaniu demokratického hnutia v Hongkongu a prenasledovaniu Ujgurov v Sin-ťiangu. Jej nákladné lode už nemôžu smerovať do čínskych prístavov. To by mohlo byť predzvesťou, čo môže postihnúť aj Európu. Nátlakovým prostriedkom je hospodárska závislosť od Číny a Peking nebude mať zábrany ho aj využiť.


Práve z tohto dôvodu bola napríklad nemecká spolková vláda ešte pred pandémiou zdržanlivá v ostrej kritike na margo potláčania demokratického hnutia v Hongkongu. Aj keď v Nemecku silnejú hlasy, aby sa tvrdo zakročilo proti Číne, neočakáva sa, že spolková vláda v najbližších mesiacoch  v tomto smere niečo zmení.


Daimler a VW sa v roku pandémie neocitli v červených číslach práve vďaka boomu čínskeho obchodu. Žiadna z nemeckých vládnucich strán preto nechce ohroziť dobré obchodné vzťahy. Tým sa Pekingu pravdepodobne ešte viac podarí presadzovať v sporných obchodných otázkach.


Krajiny Západu môžu vďaka vakcínam postupne dostať pandémiu pod kontrolu. Budú mať ale do činenia s hospodársky agresívnou Čínou. Rok 2021 tak bude pre Západ ďalším ťažkým rokom, konštatuje na záver nemecký portál taz.de.