Veriaci si 26. decembra pripomínajú sv. Štefana, prvého mučeníka
26 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Druhý sviatok vianočný je pre veriacich kresťanov dňom spomienky na diakona a prvého mučeníka sv. Štefana, ktorý bol pre vieru v Ježiša Krista ukameňovaný. Veriaci sa počas bohoslužieb modlia za sv. Štefana, ďakujú Bohu nielen zaňho, ale aj za všetkých ostatných vyznávačov, ktorí pre vieru v Ježiša Krista obetovali svoj život.


Tohtoročné slávenie Vianoc poznačila koronakríza. Počas konania bohoslužieb sa od soboty (19. 12.) musí obmedziť kapacita v kostoloch. Ľudia môžu sedieť len v každom druhom rade a zároveň medzi obsadenými miestami musí ostať jedno miesto neobsadené. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí. V rímskokatolíckych kostoloch sa z tohto dôvodu zvyšujú aj počty bohoslužieb.

V gréckokatolíckej cirkvi je sobotný sviatok nazývaný Zhromaždenie (Zbor) k Presvätej Bohorodičke. Sviatok svätého prvomučeníka Štefana budú sláviť až 27. decembra.

V rímskokatolíckej cirkvi po Vianociach nasleduje sviatok Svätej rodiny - Ježiša, Márie a Jozefa. Prvého januára sa slávi sviatok Panny Márie Bohorodičky v rámci novoročnej svätej omše a 6. januára sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov a po ňom sviatok Krstu Pána.

Vinšovať s ypsilónom? Slovensko rieši gramatiku Igora Matoviča
Patrí do slova "vinšovať" mäkké (jota) alebo tvrdé ypsilón? Túto otázku si kladie teraz celé Slovensko. Igor Matovič totiž uverejnil na svojom profile vianočný vinš... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič