"Moskva nebude súčasťou pretekov v zbrojení", tvrdí šéf ruského generálneho štábu
26 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Šéf ruského generálneho štábu prehlásil, že Moskva nemá v úmysle pripojiť sa k závodom v zbrojení a oveľa viac sa zaujíma o stabilizáciu sveta, informuje portál RT.


„Ruské ministerstvo obrany bude v budúcom roku pokračovať v práci na vytváraní podmienok pre progresívny a vyvážený rozvoj armády a námorníctva s cieľom zabezpečiť mierový sociálno-ekonomický rozvoj krajiny bez toho, aby boli vtiahnutí do nákladných pretekov v zbrojení,“ uviedol Valerij Gerasimov vo štvrtok.

Gerasimovove komentáre prichádzajú v čase, keď sa v krajine uvažuje o možnom znížení výdavkov na obranu. Navrhovaný rozpočet na rok 2021 by mohol znamenať, že armáda dostane o 120 miliárd rubľov (1,6 miliardy dolárov) menej ako v roku 2020, pretože vojenské výdavky klesnú iba na 2,7 percenta národného HDP - čo je najnižšia úroveň za posledných desať rokov.

Vojnová loď kráľovského námorníctva sa vrátila do prístavu kvôli vypuknutiu Covid-19 na palube
Vojnová loď kráľovského námorníctva prerušila svoje operácie a vrátila sa do prístavu, pričom posádke bolo nariadené zostať v karanténe počas vianočného obdobia kvôli podozreniu z vypuknutia koronavírusu na palube, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Námestníčka ministra obrany Taťjana Ševcovová sa v piatok zaoberala návrhom ministerstva financií, podľa ktorého by ozbrojené sily mohli znížiť počet svojich zamestnancov o 10 percent. Poznamenala, že jej oddelenie túto myšlienku odmietlo a vysvetlila, že financie nebudú mať na to žiadny vplyv.

Minulý týždeň prezident Vladimir Putin na svojej výročnej tlačovej konferencii označil Rusko za mierumilovnú krajinu s tým, že päť krajín míňa viac peňazí na svoju armádu. Poukázal tiež na to, že USA odstúpili od zmlúv o jadrových raketách stredného doletu a zmlúv o otvorenom nebi, ktoré Kremeľ naďalej podporuje.

Vojna proti COVID-19: vakcíny prichádzajú, očkovanie sa rozbieha
26 | 12 | 2020 | TASR