Toto je skutočná bomba: Vedci zrejme vedia, ako vyzeral skutočný Ježiš!
25 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vieme vôbec ako v skutočnosti vyzeral Ježiš? Jeho podobizní je vo svete viac, no vedcom sa teraz podarilo spraviť jeho pravdepodobnú podobizeň.


Telo a tvár Ježiša možno vidieť prakticky najviac na kríži, ale aj v rozličných knihách, lenže jeho tvár nie je všade rovnaká. Jednoducho veriaci si predstavujú jeho výzor rozdielne. Vedci teraz ale zistili, ako s vysokou pravdepodobnosťou Ježiš vyzeral, uvádza portál 1.pluska.sk.
Ježiš bol menší, chudý, ale svalnatý muž

Vedci pred troma rokmi „zrekonštruovali“ tvár Ježiša Krista na základe dostupných informácií. Je však pravdepodobné, že približne takto skutočná postava Ježiša vyzerala. Zdroj: pinterest.com


Kresťania si Syna Božieho vykresľujú ako vysokého, dlhovlasého a európsky pôsobiaceho muža s bradou a prenikavými, zrejme svetlými očami. Ježiš Kristus je najčastejšie vyobrazovaný pri mučení, teda na kríži, takmer vždy má ale bezchybnú tvár. Táto predstava má však podľa vedcov od pravdy ďaleko. Ježiš zrejme charizmatický bol, no taký, aký je znázorňovaný na kríži či v knihách vraj isto nebol.

O výzore Ježiša takmer nič nehovorí ani samotná Biblia, a v podstate neexistuje žiadny záznam, ktorý by jednoznačne ukázal ako Spasiteľ vyzeral. Najbližšie k opisu budúceho mesiáša má úryvok z knihy Izaiáša, zo Starého zákona. „Vyrástol pred nami ako výhonok a ako koreň z vyprahnutej zeme. Nemal postavu ani dôstojnosť, aby sme ho obdivovali, ani výzor, aby sme po ňom túžili,“ prorokova Izaiáš. Toto, spolu so štyrmi ďalšími faktami, tvorí argumentačné jadro vedcov, pokiaľ ide o siahodlhé diskusie o podobe Ježiša:

Takéto Vianoce sme tu ešte nemali. Zopakuje sa biblický jav z čias narodenia Ježiša Krista!
Rok 2020 sme si mnohí predstavovali určite úplne ináč. Koronavírus nám ho znepríjemnil tak, že väčšina naň do smrti nezabudne. Na Vianoce sa ale predsa len máme na čo tešiť, pretože nebesá si pre nás pripravili veľkolepú... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


  1. Judáš na Ježiša pred ukrižovaním musel ukázať, pretože vojaci ho nedokázali rozoznať od apoštolov.

  2. Ježiš bol do svojich 30 rokov tesárom, pracoval teda za každého počasia, pod horúcim slnkom a mohol byť zjazvený či inak znetvorený, ako bývalo u remeselníkov zvykom.

  3. Zrejme nosil bradu, tak ako určovala židovská tradícia.

  4. Nikde sa o jeho výzore nehovorí, na rozdiel napr. od Mojžíša alebo Dávida, ktorých výzor bol do istej miery vyzdvihovaný.


Britskí odborníci sú toho názoru, že Ježiš bol asi 160 cm vysoký, chudý a celkom svalnatý muž, pretože sa živil tvrdou prácou. Vážiť mohol okolo 60 kíl, mal tmavé oči, olivovohnedú pokožku a tmavohnedé až čierne vlasy. Tak totiž vyzerali obyvatelia vtedajšej Júdey, dnes Izraela, preto v podstate neexistuje dôvod myslieť si, že Ježiš vyzeral zásadne inak, uvádza v závere portál 1.pluska.sk.


Ježiš bol Palestínčan? Na Twitteri sa strhla “vojna” o Kristovej národnosti
Aktivistka Linda Sarsourová rozprúdila priam maratónsku internetovú diskusiu o národnosti a farbe pleti Ježiša. Vo svojom twíte totiž tvrdila, že Kristus by mal byť považovaný za Palestínčana. Mnohí však tento twít neprijali vôbec... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič