Remišovej a Gröhlingov recept, u Šipoša, Heráka, Blanára aj Druckera kuchtia manželky
25 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vianoce sú jedny z mála sviatkov u nás kedy aj politici dajú „pokoj zbraniam“ a venujú sa najmä svojím najbližším. Viete ako najkrajšie sviatky v roku prežívajú niektorí z nich?


Tohtoročné Vianoce sú pre všetkých iné ako tie predchádzajúce a mnohé zo zvykov, ktoré sme mali zaužívané po celé roky, sme museli tentokrát zmeniť, či úplne vynechať. Aké zvyky ale dodržiavajú naši politici? O niektorých informuje portál topky.sk.
Branislav Gröhling

Minister školstva je známy svojimi kulinárskymi schopnosťami, a tak na Vianoce prezradil jeden zo svojich obľúbených receptov. „Táto vianočná šunka je perfektná a treba ju vyskúšať. Ingrediencie: Šunka, Červené víno, Pomaranč, Cesnak, Cibuľa a koreniny: Škorica, Semienka koriandru, Badián. Šunku varíte vo víne spolu so všetkými prísadami a koreninami asi 2 hodiny, alebo kým nie je úplne mäkká. Vtedy kyslosť pomaranča, chuť vína a vôňa škorice a badiánu úplne preniknú do šunky.“
Ivan Korčok

Minister zahraničných vecí má tiež svoje zaužívané rituály. „Snažíme sa užiť si už advent. Počas neho je tradičným rituálom pečenie medovníkov a oblátok. Minulý rok som „železá“ na ich výrobu ťahal až do Ameriky. Aspoň tak sme si chceli priblížiť domov ďaleko za morom a dnes sme šťastní, že pečieme už ozaj doma, na Slovensku,“ skonštatoval šéf rezortu diplomacie.
Veronika Remišová

Vicepremiérka a ministerka pre investície a informácie sa počas týchto Vianoc dostala do karantény pre pozitívny test na koronavírus, ale aspoň čo to prezradila o tom, ako minulé Vianoce spravila veľkú chybu a skúšala zdravé raw recepty bez vajec, bez cukru a bez múky. „Boli to jediné koláče, ktoré sa nezjedli až do 6. januára. Tieto Vianoce už nebudú žiadne experimenty, budem sa držať toho, čo všetci majú radi - citrónovú tortu, domáce krémeše alebo čokoládovú penu. Čokoládová pena je hotová za pár minút a príprava je veľmi jednoduchá,“ popísala Remišová, ktorá k tomu pridala aj recept.

170 g tmavej čokolády
8cl plnotučného mlieka
20 g cukru
4 bielka
1 žĺtok

Posekať čokoládu, dať ju do nádoby. Nechať zovrieť mlieko a vyliať ho na čokoládu. Miešať, až  kým sa čokoláda neroztopí. Pridať žĺtok a miešať do hladka. Do bielok pridať štipku soli  a vyšľahať tuhý sneh. Pridať do snehu postupne cukor a ešte trochu vyšľahať. Sneh jemne  zmiešať s čokoládou. Naliať do misiek, nechať odstáť v chladničke.

Viete čo budú robiť naši politici cez Vianoce? Plány síce majú, korona ich ale zmení
Prípravy na Vianoce neobchádzajú azda žiadneho Slováka a politici nie sú výnimkou. Ako sa teda na ne pripravujú tí, ktorí nám vládnu? Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Martin Klus

Štátny tajomník ministerstva zahraničia sa v prípade prípravy vianočných dobrôt spolieha na ženské osadenstvo v rodine, no rád priloží ruku k dielu. „Vianočné pečenie je v réžii nežnejších polovičiek v našej rodine, ale na varení kapustnice, príprave kapra aj pár druhov koláčov sa vždy rád spolupodieľam. Hneď z nich potom aj pár ubudne, keďže som jeden z hlavných rodinných ochutnávačov,“ priznal Klus.
Mária Šofranko

Poslankyňa parlamentu za OĽaNO mala v domácnosti prípravu na Vianoce presne zorganizovanú. „U nás doma máme prípravu vianočných dobrôt podelenú. Moja dcéra pečie koláče a pripravuje zemiakový šalát. Ja varím kapustnicu, vyprážam kapra a kuracie rezne. Tento rok už budeme mať aj malého pomocníka - vnúčika,“ popisuje poslankyňa ktorá sa podelila aj o svoj recept na sušienky.

4 bielka
trochu vanilkového cukru,
kôra z 1 bio citróna
140 gr. hladkej múky
60 gr. mandlí
60 gr. sušených brusníc
140gr. práškového cukru

Bielka vyšľaháme a postupne zašlahávame oba cukre. Opatrne vmiešame múku a citrónovú kôru, mandle a brusnice. Formu na srnčí chrbát vymastíme maslom a  vysypeme múkou. Vylejeme do nej cesto a pečieme asi 30 - 35 minút. Upečené cesto vyberieme z formy, zabalíme do alobalu a ešte do utierky. Necháme cez noc odpočinúť a ráno ho nakrájame na veľmi tenké plátky a necháme na 100° v rúre 15 minút vysušiť
Michal Šipoš

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO má v otázke varenia jasno. „Toto je otázka skôr na moju mamku, sestry a manželku, ktoré sú vynikajúce kuchárky. Ja už len degustujem to, čo pripravia a musím povedať, že mi vždy náramne chutí. Počas Vianoc sa vždy teším práve na to, že si poriadne vychutnám tradičné jedlá a sladké maškrty, ktorým neviem nikdy odolať,“ priznal poslanec Národnej rady.

Aké Vianoce čakajú Haščáka, Gašpara, či Jankovskú za mrežami? Čo budú jesť na Štedrý večer?
V tomto roku skončili za mrežami skutočne „celebritné“ tváre nielen z polície, ale aj z justície či podnikateľského prostredia. Určite by každý z nich chcel stráviť Vianoce v kruhu rodiny, no pre známe kauzy musia byť tam, kde... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ján Herák

V rodine poslanca Národnej rady to vyzerá na tradičné sviatky. „Čo sa týka vianočných receptov, pre mňa osobne je to šalát a samozrejme nemôže chýbať kapustnica. Variť veľmi neviem, no snažím sa pomáhať manželke tak ako najlepšie viem. Atmosféru Vianoc si vždy naplno s celou rodinou maximálne užívam,“ pochválil sa Herák.
Juraj Blanár

Sviatky podľa svojho gusta má aj podpredseda parlamentu Juraj Blanár zo Smeru-SD. „Na vianočnom stole u nás nesmie chýbať trnovská kapustnica s hubami a terchovská fazuľová so sušenými slivkami. Recept vám ale nepoviem, lebo varenie nie je moja doména,“ priznal na rovinu bývalý župan Žilinského samosprávneho kraja.
Tomáš Drucker

Sviatočná nálada nechýba ani v rodinnej kuchyni exministra zdravotníctva, ktorý teraz vedie stranu mimoparlamentnú Dobrá voľba. „Všeobecne oveľa častejšie varí manželka, hoci varím rád. Štedrovečerná kuchyňa je výnimkou, tú prevažne robím ja, ale nebránim sa pomoci. :) U nás sú to oplátky s medom, opekance (bobálky) s makom alebo bryndzou a vyprážaný kapor s majonézovým šalátom. Kapustnica s mäsom až po polnoci,“ prezradil Drucker.

Advent i Vianoce budú v celej Európe iné ako obvykle - prehľad
Pandémia koronavírusu tento rok ovplyvnila či zrušila množstvo podujatí, a týka sa to aj vianočných trhov, ktoré sa zvyčajne tešia veľkej obľube v množstve európskych miest. Podobne ako na Slovensku, aj v okolitých metropolách bude advent kvôli... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík