Prvé problémy v lyžiarskych strediskách sú tu. Robia ich milovníci skialpinizmu
25 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk síce ubezpečovali, že na svahoch bude všetko v poriadku, lenže celkom to tak nie je. Problémy totiž robia skialpinisti.


Zvýšený počet fanúšikov skialpinizmu na zjazdovkách hlásili najmä lyžiarske strediská v Jasnej a vo Vysokých Tatrách. Skialpinisti spôsobujú s obmedzenými možnosťami na lyžovanie okrem tlačenice aj viac kolíznych situácií. Strediská sa preto rozhodli, že problém budú riešiť zmenou pravidiel na výstup po zjazdovkách, informuje portál 1.pluska.sk.
Skialpinisti môžu na zjazdovky v Jasnej a vo Vysokých Tatrách až po 13.00 hodine

Skialpinizmus je šport, pri ktorom lyžiari peši vystúpia na kopec a následne ho zlyžujú dole. V čase nedostatku snehu sa však mnohí fanúšikovia tohto športu namiesto horských dolín a voľného terénu sústreďujú na zasnežené zjazdovky, kde pre to začína byť tlačenica. „Jedna vec je, že vstupujú na zjazdovky mimo prevádzkových hodín, keď sú zjazdovky uzatvorené a technikou upravované, ďalší problém predstavuje skialp v čase, keď je na zjazdovkách najviac lyžiarov. Mnohí skialpinisti navyše prechádzajú krížom-krážom cez trať, vystupujú hore aj viacerí vedľa seba, čím obmedzujú lyžiarov spúšťajúcich sa dolu svahom. Situácia bola napriek pravidelnému upozorňovaniu už v minulom roku na hranici akceptovateľnosti, súčasná covidová zima však priniesla doslova extrém,“ vysvetľuje celú situáciu Lukáš Brodanský, manažér strediska Vysoké Tatry.



Problémy so skialpinistami na zjazdovkách riešili už aj horskí záchranári, ktorí po viacerých zásahoch adresovali nielen lyžiarom, ale aj skialpinistom výzvu na dodržiavanie zásad. Problém je však aj v tom, že najmä noví fanúšikovia tohto športu veľmi často, neraz i z nevedomosti, nerešpektujú pravidlá pre pohyb skialpinistov po lyžiarskych tratiach a vznikajú tak problémy, pre ktoré sa prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk v Jasnej a vo Vysokých Tatrách rozhodol obrátiť na samotných skialpinistov. „Chceme apelovať na tých, ktorí prichádzajú iba s cieľom vyšliapať si po zjazdovkách a spustiť sa dole, aby tak urobili až po trinástej hodine, keď už počet hostí na zjazdovke klesá. Ak chceme mať tie najkrajšie zimné zážitky zo zjazdoviek, musíme sa navzájom rešpektovať,“ vyzýva fanúšikov skialpu manažérka strediska Jasná Jana Kňavová. Výstup po zjazdovkách je možný iba po vyznačených trasách. V prípade Jasnej je na južnej strane možné celý deň využívať vytvorenú výstupovú trasu cez Krupovú a Zadné Dereše, uvádza v závere portál 1.pluska.sk.
Základné zásady bezpečného pohybu po zjazdovkách pre skialpinistov:


  1. Vstupujte na lyžiarske trate iba vo vyhradenom intervale od 13.00 do 16.00 h. Pred otvorením a po skončení prevádzky dopravných zariadení je vstup na lyžiarske trate a trasy zakázaný. Dôvodom je vysoké nebezpečenstvo úrazu káblami snežných diel a strojmi upravujúcimi trate, predovšetkým tými s rozvinutým lanom z navijakov!

  2. Vystupujte vždy za sebou a nie vedľa seba, sledujte značenie, buďte ohľaduplný k lyžiarom.

  3. Vystupujte vždy okrajom zjazdovky, veľký pozor pri terénnych hranách a zlomoch, keď vás lyžiar prichádzajúci zhora nemusí zaregistrovať.

  4. Traverzujte zjazdovky len v rozostupe, čo najrýchlejšie, ohľaduplne k lyžiarom.


Donovaly ako prvé spustili lyžiarsku sezónu! Problém s tým už nemá ani minister
Tak predsa sa u nás lyžuje! Prvým miestom, kde sa to dnes dalo, boli Donovaly. A vyzerá to tak, že lyžovačka tam bude aj celý víkend. Pridá sa ešte niekto? Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.