Očistec funguje, len keď si priznáte chybu. Inak je to peklo, hovorí Róbert Bezák
25 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Bývalý arcibiskup Robert Bezák v rozhovore pre Aktuality odpovedal, či má väzenie pre skorumpované špičky polície očistný účinok a ako by sme sa mali pozerať na kajúcnikov.


Tento rok bol plný policajných akcií s biblickými názvami ako Očistec, Božie mlyny, Judáš. Aktuality sa pýtali Bezáka či podľa neho sedia takéto názvy na zásahy proti bývalému policajnému vedeniu.

"Judáš, taká evokácia, že čo potom ďalej, lebo ten Judáš dobre neskončil." odpovedá Bezák "Ak si správne spomínam, tak očistec je práve na to, že tam ľudia trpia za svoje hriechy, aby im nakoniec boli odpustené. Keď sa však pozrieme do histórie ľudstva, boli takí, ktorí páchali kriminálne činy a neľutovali ich nikdy. Norimberský proces bol práve o tom, že fašisti, najhorší ľudia, sa vyhovárali, že to museli robiť."

"Niekedy mi to tak príde, možno aj v tej našej situácii, že mnohí sa stali súčasťou ekonomických, politických hier. Môžu sa na to vyhovoriť, že oni žiadnu vinu necítia, hoci ten systém budovali. Niekedy ten očistec nie je celkom možný. Možno ten trest, ktorý nejakú dobu trvá, dotyčnému človeku pripomenie, že fakt to bolo zlé. Prvý moment nemusí byť taký, skôr sa bude cítiť ukrivdený, že prečo on a druhý nie." myslí si Bezák.

"Otázka očistca nie je, že kto je vzatý do väzby a súdený. Ide o to, do akej miery si on svoju vlastnú vinu prizná, do akej miery cíti, že to tak nemalo byť, len preto je očistec očistcom. Inak ostáva ten človek v osobnom pekle. Odôvodňuje si zlé skutky, že ich mohol urobiť.  Ten očistec nie je až také vhodné slovo, keďže ja neviem, či dotyční, ktorých vzali do väzby, si pripustia nejakú svoju vinu a očistia sa." vysvetlil Bezák v rozhovore.

Vinšovať s ypsilónom? Slovensko rieši gramatiku Igora Matoviča
Patrí do slova "vinšovať" mäkké (jota) alebo tvrdé ypsilón? Túto otázku si kladie teraz celé Slovensko. Igor Matovič totiž uverejnil na svojom profile vianočný vinš... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič