Kresťania slávia jeden z najväčších sviatkov, narodenie Pána
25 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Slávnosť Narodenia Pána, ktorá je popri Veľkej noci a Turícach najväčším cirkevným sviatkom, slávi v piatok väčšina kresťanov na Slovensku i vo svete.


Tohtoročné slávenie Vianoc poznačila koronakríza. Počas konania bohoslužieb sa od soboty (19. 12.) musí obmedziť kapacita v kostoloch. Ľudia môžu sedieť len v každom druhom rade a zároveň medzi obsadenými miestami musí ostať jedno miesto neobsadené. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí. V rímskokatolíckych kostoloch sa z tohto dôvodu zvyšujú aj počty bohoslužieb.

Veriaci si v piatok pripomínajú udalosti v Betleheme (po hebrejsky Dom chleba), meste ležiacom asi osem kilometrov južne od Jeruzalema. Sem prišli pre sčítanie ľudu Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou. A tu, v jaskyni za mestom, sa podľa tradície narodil Ježiš. Veriaci kresťania sa v tento sviatok zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet, modlia sa za porozumenie a pokoj vo svete. V katolíckych kostoloch sa okrem slávnostných omší na viacerých miestach konajú pri scénke betlehema v kostoloch aj jasličkové pobožnosti pre deti alebo betlehemské hry.

Kresťania začínajú vo štvrtok sláviť Vianoce
Asi 2,2 miliardy kresťanov v rôznych častiach sveta začínajú vo štvrtok sláviť Vianoce. V predvečer veľkého sviatku - Narodenia Pána (25. 12.) - si pripomínajú narodenie Ježiša ako chudobného dieťaťa v Betleheme, jeho vstup do dejín ľudstva,... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR
?fbclid=IwAR3i_iiFXp_0fWK9qV80P6vcg5aPbt0I380Ow5JTIIAay-C_6PNplPfaaqk

V gréckokatolíckych chrámoch sa počas sviatku koná slávnostná sv. liturgia. Dôraz sa kladie na skutočnosť, že Boh sa stal človekom, prijal ľudskú prirodzenosť, aby skrze svoje poníženie, smrť a vzkriesenie človek mohol prijať účasť na Božom živote.

Evanjelici sa schádzajú predpoludním alebo popoludní na slávnostných službách Božích s Večerou pánovou.

Pravoslávne cirkvi, ktoré sa riadia podľa juliánskeho kalendára vrátane pravoslávnych veriacich na Slovensku a v Čechách, budú sláviť sviatok Narodenia Pána až 6. a 7. januára 2021.

Vianoce a Nový rok budú podľa Mons. Jána Babjaka určite časom milosti
Tohtoročné Vianoce a Nový rok budú podľa prešovského arcibiskupa metropolitu Mons. Jána Babjaka určite časom milosti tak pre neho, ako aj pre veriacich. “Lebo vieme, že tieto sviatky nám pripomínajú udalosti, ktoré sa už stali a máme za ne ďakovať... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič
?fbclid=IwAR31cNgpSUvhQ4sRdaKHdccvLEn4EEMK_MsBQtkGSFBoMHKYGIhkO-4LLLs

Narodenie Pána nemalo spočiatku svoj vlastný sviatok, ale pripomínal sa v deň Zjavenia Pána - Troch kráľov, teda 6. januára. Osobitná spomienka na Božie narodenie sa začala objavovať na Západe asi v polovici 4. storočia. Prvý záznam pochádza z Ríma z roku 336. Sviatok sa podľa týchto prameňov slávil 25. decembra. Keďže 25. marca sa všeobecne pripomína sviatok Zvestovania Pána, keď archanjel Gabriel zvestoval Márii, že bude Kristovou matkou, tak o deväť mesiacov podľa tejto tradície je symbolický deň Narodenia Pána práve 25. december.

Ďalšia hypotéza hovorí o christianizácii a novej kresťanskej interpretácii rímskeho sviatku narodenia Slnka (Natalis Solis Invicti). Rímski kresťania tento pohanský sviatok začali sláviť ako vlastný sviatok Narodenia Krista - ako Slnka na základe biblických citátov, napríklad Kristus ako Slnko spravodlivosti (Sol Iustitiae), alebo Kristus - Svetlo sveta. Tento dátum - 25. december ako sviatok Narodenia Pána bol všeobecne prijatý a rýchlo sa ujal.

Keď aj Santa má home-office
Digitálne a sentimentálne zároveň, také je vianočné obdobie v čase koronavírusu. Kreatívnym, inovatívnym nápadom sa medze nekladú, píše nemecký magazín Stern. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová
?fbclid=IwAR0QtvUdb4I8HI9p4ErmHTccP9Ah99pinS8w_m0mrrMqM4jU2Kksb1g1-eo