Technologická vojna USA s Čínou: Washington stráca postavenie lídra v špionáži (Tom Fowdy)
24 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Komentár Toma Fowdyho (RT)



Amerika sa čoraz viac obáva potenciálneho dohľadu popredných čínskych technologických spoločností. Nová správa však naznačuje, že USA sa primárne zameriavajú na udržanie svojej vlastnej dominancie v digitálnej špionáži, konštatuje pre Russia Today britský spisovateľ a politický analytik Tom Fowdy.




Aktuálnou témou administratívy Donalda Trumpa za posledné štyri roky bola jeho neúnavná kampaň proti čínskej technológii. Biely dom tvrdí, že spoločnosti ako Huawei, ZTE, Bytedance (vlastník TikToku) a mnohé ďalšie rozširujú vplyv čínskeho štátu špehujúceho vlastných ľudí.

Biely dom sa snažil reagovať sankciami, zákazmi, exportom na čiernu listinu a nabádaním iných krajín, aby postupovali rovnakým spôsobom. Najmä príbeh o hrozbe spoločnosti Huawei je ten, ktorý mainstreamové médiá na západe vo veľkej miere prijali za nominálnu hodnotu. Prakticky bez spochybňovania amerických motivácií.

Aj keď sa dá hovoriť o zámernej snahe USA obmedziť technologický rozvoj Číny, čo keby táto sága mala aj iný uhol pohľadu? Čo ak by sa táto križiacka výprava proti čínskym firmám týkala skôr americkej špionážnej schopnosti než pekinskej?

Platnosť zmluvy o odzbrojení vo februári končí, dočkáme sa jej predĺženia?
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Je tu možno zaujímavá nová správa na webe Foreign Policy. V článku sa tvrdí, že Číne sa vďaka rastúcej prítomnosti na internete údajne podarilo získať obrovské množstvo osobných údajov, ktoré sa zase využilo na podkopanie a marenie aktivít CIA na celom svete. Tvrdí sa, že to silne motivovalo vlastnú protikorupčnú snahu Si Ťin-pchinga spred niekoľkých rokov, ktorej cieľom bolo očistiť komunistickú stranu od vplyvu CIA.

Sága o „hrozbe“ čínskej technológie má teda pravdepodobne dve stránky. Nachádzame sa v „dátovej studenej vojne“, strategickom konflikte pre nový vek, ktorý je oveľa rozsiahlejší a sofistikovanejší ako napätie Washingtonu so ZSSR v minulých desaťročiach.

Moskva bude môcť zablokovať americké sociálne siete
Ruské úrady by mohli získať oprávnenie obmedziť prístup na americké stránky sociálnych médií, o ktorých sa zistilo, že sú diskriminačné voči ruským médiám. Na základe zákonov schválených dolnou komorou parlamentu sú v hre aj vysoké pokuty... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Hoci sa USA pokúšajú samy seba vykresliť ako nevinnú stranu z hľadiska globálnej špionáže v kontraste s Čínou, realita je taká, že sa boja budúcnosti, kde by mohol globálnej technológii dominovať Peking. Oslabí sa tým ich vlastná dozorná kapacita, ktorá tradične nemala obdoby.

Výsledkom je oportunistická paranoja, že každá čínska spoločnosť je potenciálne „vinná". Ale nejde ani tak o to, čo Čína urobila, ako o to, čo robia - a už dlho robia - samotné Spojené štáty.

Posledných 20 rokov tu máme digitálnu revolúciu. Naše životy sa stali neoddeliteľnými od online sveta. Komunikujeme online prostredníctvom sociálnych médií a aplikácií na zasielanie správ, nakupujeme online, prevádzkujeme bankovníctvo online, prenášame zariadenia s funkciami GPS, ktoré určujú každé miesto, kde sme kedy boli. Vplyv internetu je všade.

Šéf ruskej vesmírnej agentúry sa rozčuľuje nad hlúpymi americkými sankciami
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Na týchto údajoch záleží, pretože ktokoľvek k nim pristupuje, má potenciál byť vševedúci. Počas prvej studenej vojny medzi USA a Sovietskym zväzom tento faktor neexistoval. To, čo sa označovalo ako „špionáž“, zahŕňalo metódy, ktoré sa dnes javia ako mimoriadne staromódne, napríklad odpočúvanie rádiových signálov a spoliehanie sa na informátorov. Myšlienka hackerstva a prístupu ku komplexnému záznamu všetkých vecí, ktoré človek kedy urobil, bola fantázia, ktorá patrila do sci-fi románu.

„Nová studená vojna“ je však ponorená do sveta internetu a online. Zatiaľ čo sa súboj medzi USA a ZSSR točil okolo ideologickej dominancie, teraz USA bojujú s Čínou, aby si udržali svoju dominanciu v digitálnej sfére.

Z tohto hľadiska je potrebné poznamenať, že svet internetového sledovania vytvoril Washington a nie Peking. A Washington stále stojí na jeho čele. Je to trend, ktorý sa výrazne zrýchlil po 11. septembri a dramatickom rozšírení Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Pandémia doteraz stála celý svet viac ako 13 biliónov dolárov
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Nezabúdajme, že všetky významné svetové internetové spoločnosti - ako Google, Microsoft, Amazon a Facebook - sú americké. Prostredníctvom programov ako PRISM a XKEYSCORE poskytujú údaje vláde USA, čo Washingtonu umožňuje budovať sieť sledovania s globálnym dosahom.

Je zrejmé, že rozmach Číny ako rastúceho hráča v oblasti internetu a telekomunikácií automaticky spochybňuje dominanciu Američanov a podľa správy umožňuje Pekingu podkopávať operácie CIA, ktorej je často terčom.

Amerika, hra sa skončila! Svet už nechce dolár, tvrdí ekonóm
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


V roku 2017 priniesol denník New York Times správu, že Čína úspešne ochromila operácie CIA v krajine, čo ukazuje silu jej kontrarozviedky. Aj keď si uvedomíme, že obvinenia voči spoločnostiam ako Huawei boli oportunistické, nemôžeme poprieť realitu, že vďaka čínskemu pokroku v oblasti umelej inteligencie a v iných doménach sa jej vlastné špionážne schopnosti stali nanajvýš sofistikovanými.

A tak sa Peking štandardne stal hrozbou v oblasti, v ktorej Amerika dlho dominovala ako jediný významný hráč. Tým, že chce Washington kontrolovať popredné čínske technologické spoločnosti, sa snaží udržať si svoj status svetového lídra na internete a v špionáži.

Tom Fowdy je britský spisovateľ a analytik politiky a medzinárodných vzťahov so zameraním predovšetkým na východnú Áziu

Ruský vedec pracujúci na vakcíne vypadol zo 14 poschodia.....s bodnými ranami na tele
Polícia našla tento víkend ruského vedca pracujúceho na vakcíne proti koronavírusu mŕtveho. Záver vyšetrovania bol, že vypadol z budovy v Petrohrade, informuje portál Breitbart . Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková