Nová studená vojna bude priam ľadová. Rusko sa pripravuje na arktický konflikt
24 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
V Rusku bolo znovu otvorené špecializované výskumné pracovisko, ktorého úlohou je testovať zbrane, ktoré odolávajú mrazu a drsnému počasiu na konci sveta, informuje portál Russia Today.




Ústredný vedecký výskumný ústav pre presné strojné inžinierstvo so sídlom neďaleko Moskvy vo štvrtok oznámil, že laboratórium získalo štátnu certifikáciu a začne bezodkladne s testovaním. Ústav bol založený v Sovietskom zväze, roky chátral, no jeho zariadenie bolo odvtedy vymenené a obnovené.

V tlačovej správe vedúci vedeckého a technického centra ústavu uviedol, že „certifikácia je posledným krokom k obnoveniu tejto jedinečnej technologickej spoločnosti, ktorá sa stratila po páde ZSSR.“ Povedal, že na testovacom mieste sa začnú práce na množstve zbraní, vrátane pušiek, špeciálne vyrobených granátometov a kanónov malého kalibru pri „extrémnych teplotách“ až do mínus 60 stupňov.

Podmienky sú navrhnuté tak, aby napodobňovali prostredie, ako je Arktída. Zariadenie je však schopné vytvoriť množstvo ďalších potenciálnych bojísk. Testy, či zbrane vydržia tropické podnebie, sa uskutočnia v komore s kombinovaným ohrevom a dažďom, zatiaľ čo prachová komora napodobňuje tlaky, ktoré pušky vyvíjajú na palebné mechanizmy.

Moskva bude môcť zablokovať americké sociálne siete
Ruské úrady by mohli získať oprávnenie obmedziť prístup na americké stránky sociálnych médií, o ktorých sa zistilo, že sú diskriminačné voči ruským médiám. Na základe zákonov schválených dolnou komorou parlamentu sú v hre aj vysoké pokuty... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Arktída bola označená za potenciálny bod vzplanutia vojenského napätia. Rusko, USA, Veľká Británia, Kanada a Čína uskutočňujú cvičenia v regióne a rozširujú svoje schopnosti v konfliktoch za studeného počasia.

Obnovený záujem o hranice súvisí s ustupujúcimi ľadovými štítmi, ktoré otvorili nové kanály pre lodnú dopravu. Rusko, ktoré sa rozprestiera na veľkej časti regiónu, si stanovilo cieľ, aby do roku 2024 cestovalo jeho chladnými vodami najmenej 80 miliónov ton tovaru.

Platnosť zmluvy o odzbrojení vo februári končí, dočkáme sa jej predĺženia?
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková