„Nemocniciam dali pokutu. Za smrť synčeka som ale napokon vinná ja!“ plače zúfalá mama
24 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Smútok vystriedal šok. Mama maličkého Jakubka, ktorý zomrel pred tromi rokmi je zdesená z toho, že v poslednom znaleckom posudku určili za vinníčku jeho smrti práve ju.


Neuveriteľne smutný príbeh sa pre Dagmar jej synčeka Jakubka z Hruštína na Orave začal keď mal chlapček asi štyri mesiace. Jeho mamička začala vtedy strácať materské mlieko. Dagmar skúsila všetko možné, nič však nepomáhalo, pretože jej prvorodené dieťatko buď zvrackalo, alebo ho zapekalo. Detská lekárka mu teda predpísala Nutrilon, ktorým jeho problémy akoby odštartovali.
Sestrička urobila veci bez vedomia lekárky a dieťa poslala domov

Jakubko (†1,5) si toho v nemocniciach vytrpel viac ako dosť. Zdravotníci mu dávali najmä klystír, ktorý ho však neliečil, ale pomaly zabíjal. Zdroj: Archív Dagmara Kompanová


Malého Jakubka však stále zapekalo, čo lekári zväčša vyriešili klystírom, lenže jeho zdravotný stav sa zhoršoval. Lekári, za ktorými bola, ju upokojovali, že je to len obyčajná zápcha, akú chlapci mávajú a odporúčali jej, aby zotrvala na strave, ktorú mu dáva. Zlý synčekov stav sa ale vôbec nezlepšoval. Keď už trval takmer osem mesiacov, 29. októbra 2017 bola nútená ísť s ním do nemocnice v neďalekom Dolnom Kubíne. „Tam mu urobili ambulantný klystír, ktorý, ako som zistila až po jeho smrti, je zakázaný. Po ňom nás poslali domov bez toho, aby ho sledovali, čo po takomto zákroku, podľa mojich informácií, vôbec urobiť nemali,“ hnevala sa Dagmar na kroky zdravotníkov z nemocnice.

Po pár dňoch, 15. novembra, ich predsa len poslali na detskú gastroenterológiu do Martina, kam sa pýtala už skôr, pretože v Dolnom Kubíne takú nemajú. V Martine ale zažila Dagmara ďalší šok, lebo sestrička tam Jakubkovi odobrala iba krv a poslala ich domov. „S lekárkou sme sa však po telefóne dohodli inak, no tú nám ale sestrička vôbec nezavolala, iba nám povedala, že máme prísť až po tom keď sa dieťa vyserie!“ hnevala sa chlapčekova mamina na prístup sestry v martinskej nemocnici, pretože práve toto bol, podľa nej, druhý bod z množstva pochybení zdravotníkov pri jej synčekovi. „Keby tam vtedy Jakubka riadne vyšetrili som presvedčená, že by žil,“ vraví nahnevane Dagmar.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/30/zacal-sa-sudny-proces-za-smrt-sebastianka-%e2%80%a03-obvinene-lekarky-tvrdia-sme-nevinne/
Veta, na ktorú mama nikdy nezabudne: „Na zápchu ešte nikto nezomrel“

Posledné foto malého Jakubka, ktorý napokon v martinskej nemocnici zomrel na rukách jeho užialenej matky. Zdroj: Archív Dagmara Kompanová


Lekári však malému chlapcovi so zažívacími problémami predpisovali rozličné medikamenty a, podľa matky, si ho posúvali ako horúci zemiak. „Všeliekom pre neho mal byť klystír. Nikto ho ale jeho utrpenia zbaviť nedokázal,“ rozpráva so slzami v očiach Dagmar. To najhoršie však malo ešte len prísť, pretože Jakubko mal stále problémy s kakaním. Lekári mamu ubezpečovali, že musí čakať, kým mu jeho lieky zaberú. Keď ale nekakal už osem dní, nahnevalo ju to a spolu aj s Jakubkom vyštartovala opäť do nemocnice v Dolnom Kubíne. Bolo to dva dni pred jeho smrťou, 20. novembra 2017. Divné veci sa ale okolo chlapčeka diali znovu aj tam, a tak sa Jakubkova mama doslova revom dožadovala aby mu okamžite zavolali lekárku a ihneď ho previezli na špecializované pracovisko do Martina. „Stalo sa však to, že doktorka prišla okolo pol ôsmej večer s tým, že budú kontaktovať sociálku, a že mi syna nechajú odobrať. Za celý ten čas, čo sme tam boli, mu neurobili ani sono, ani röntgen, ba neboli sme ani na chirurgii, čo mali byť základné vyšetrenia pred prvým klystírom. Miesto toho iba samé vyhrážky,“ opísala prístup zdravotníkov v dolnokubínskej nemocnici Dagmara.

Zdravotnícky personál napriek očividne zlému chlapcovmu stavu jeho mamu ubezpečoval, že Jakubko je v poriadku, lebo jeho výsledky sú dobré. „Oni mi klamali do očí, pretože to vôbec nebola pravda. On totiž nielenže nekakal, ale začal zvracať výkaly spolu s klystírom! Keď som sa pýtala, či je toto všetko v poriadku tak ma iba ubezpečovali, že áno, ba so smiechom mi povedali, že na zápchu ešte nikto nezomrel. Žiaľ, ako sa neskôr ukázalo, on áno,“ povzdychla si smutne Dagmara. Do Martina napokon nechali Jakubka previesť až v čase, keď už bol vlastne pred smrťou. „Črievka v brušku sa mu totiž nafúkli a pomotali,“ spomína užialená chlapcova mama a v oku sa jej opäť zalesknú slzy. V Martine mal byť, podľa mamy, prevezený na urgentnú operáciu, no nestalo sa tak, a miesto nej dostal už siedmy klystír! „Žiaľ, napokon sa stalo to, že Jakubko mi počas klystíru, keď som ním bola na záchode, zomrel na rukách!“ plače zúfalá Dagmar pri spomienke na posledné chvíle s jej milovaným synčekom.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/28/zvrat-v-pripade-mrtvej-dianky-%e2%80%a015-policia-z-jej-smrti-obvinila-primara/
Dva rozdielne posudky dvoch úradov aj klamstvá v chorobopise

Posledné spoločné Vianoce Jakubka († 1,5) s jeho rodičmi Dagmarou a Jakubom. Zdroj: Archív Dagmara Kompanová


Dagmar bola nahnevaná aj na to, že zdravotníci v Jakubkovom chorobopise napísali, že dieťa dostávalo čaj, spí a je pokojné, čo ale podľa Dagmary nebola absolútne pravda. „Toto bolo jedno obrovské klamstvo, pretože Jakubko piť nič nechcel, a sestrička po celú noc na oddelení vôbec nebola. Dokonca tam napísali aj to, že pri kontrole bolo dieťa povracané. Takže ako mohlo byť pokojné?“ krútila hlavou nad závermi prvej správy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou z Martina, voči ktorej podali sťažnosť, a tak na príkaz z ústredia celý prípad preverovali na ÚDZS v Košiciach, kde komisia zistila, že pochybení zdravotníkov v oboch nemocniciach bolo hneď niekoľko. Okrem toho, že podali trestné oznámenie na zdravotníkov v oboch nemocniciach, podali Jakubkovi najbližší aj trestné oznámenie na konkrétnu lekárku gastroenterologičku Zuzanu H. z martinskej nemocnice, ktorá, podľa nich, v liečbe jednoznačne pochybila.

Jakubkova rodina mala aj výsledky druhej správy, ktorá jasne dokumentuje, že v prípade chlapcovej smrti pochybili nemocnice v Dolnom Kubíne i v Martine. „Od začiatku sme boli presvedčení, že na Jakubkovej smrti nesú najväčší diel viny primárka detského oddelenia v Dolnom Kubíne Beáta D., lekárky z rovnakej nemocnice Monika L. a Veronika G. a dve sestričky Mária P. s Máriou Š., v Martine to bola lekárka Nadežda V.,“ vymenovala Dagmara všetkých zdravotníkov, ktorí sa, podľa nej, najviac podieľali na tom, že Jakubko zomrel. Jakubkova mama nechápala, ako môžu byť v správach z ÚDZS také diametrálne rozdiely, ale dokonalý šok mal ešte len prísť. Polícia si totiž dala vypracovať ďalšie znalecké posudky, ktoré jej úplne vyrazili matke dych.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/10/18/exkluzivne-smrt-adamka-%e2%80%a011-vyvolava-velke-otazniky-uzialeni-rodicia-chcu-poznat-pravdu/
Pokuty za pochybenia pre nemocnice, vinná je však chlapcova mama

Dagmara má po narodení dcérky Rebeky opäť radosť zo života. Zdroj: FB / Dagmara Kompanová


Hoci má v rukách posudok z košického ÚDZS, ktorý jasne uvádza, že chyby boli na stranách martinskej aj dolnokubínskej nemocnice, ktoré za to dostali aj pokuty, tá v Dolnom Kubíne 9 000 eur a v Martine 4 000 eur, z posudkov od polície sa dozvedela úplne niečo iné. „Píšu mi, že som zlyhala ja. Neviem, čo na to mám povedať. Môj milovaný synček trpel, zvracal stolicu, nikto sa o nás v nemocnici nezaujímal a nakoniec vinu zvalia na mňa? Čo mám ešte urobiť, aby za smrť môjho syna boli kompetentní potrestaní?“ narieka šokovaná Dagmar.

„U pacienta chýbala dôsledná domáca starostlivosť, táto celoživotná režimová terapia u pacienta zlyhala. Matka odmietala navrhované postupy, evidentne nerešpektovala ani odporúčania. Nepriaznivý vývoj stavu dieťaťa až do terminálneho zlyhania bol výsledkom nedostatočnej domácej starostlivosti,“ píše znalec z odboru medicíny v posudku. „Pýtam sa teda, načo je taký úrad pre dohľad, keď jeho posudky sú k ničomu? Všetko sa mi pred tromi rokmi zrútilo a dnes mám pocit, že za všetko som vinná ja! Napriek všetkému budem bojovať,“ uzavrela matka, podľa ktorej polícia na základe znaleckého posudku trestné stíhanie zastavila. „Nikto si nevie predstaviť, aké to je, zaspávať s vedomím, že vám zabili maličké dieťa. Vaše jediné dieťa. A teraz toto?“ plače mama, ktorá má teraz predsa opäť radosť zo života. V tomto roku sa jej narodila dcérka Rebeka, ktorá vniesla do jej života opäť svetlo.

Brutálna smrť batoľaťa! To, čo mu urobila opatrovateľka je strašné
Zvykne sa vravieť, že niektorí ľudia sú horší ako zvieratá, no toto prirovnanie neplatí pre opatrovateľku batoľaťa, pretože to, čo mu urobila ona by skutočne nedokázal ani ten najhorší tvor na svete. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Znalecký posudok pre políciu


  • pacient nemal dôslednú domácu starostlivosť

  • matka odmietala navrhované postupy

  • nerešpektovala odporúčania

  • vývoj stavu dieťaťa až do zlyhania bol výsledkom nedostatočnej domácej starostlivosti

  • diagnosticko-terapeutický postup bol správny


V čom podľa ÚDZS pochybili zdravotníci

Nemocnica Martin


  • pacientovi mal byť zabezpečený okamžitý vývod

  • nebola mu zabezpečená včasná akútna operácia

  • nedostatky pri informovaní zákonného zástupcu

  • absencia písomnej lekárskej správy


Nemocnica Dolný Kubín


  • opakované klystíry boli neoprávneným liečebným postupom

  • diagnosticko- terapeutický postup nebol u pacienta realizovaný dostatočne a správne

  • nedostatky pri vedení zdravotnej dokumentácie

  • stav pacienta nebol vyhodnotený správne

  • nebol včas odoslaný na vyššie pracovisko


https://www.hlavnydennik.sk/2020/10/25/nepochopitelna-smrt-ninky-%e2%80%a06-ma-po-siedmich-rokoch-krasne-ba-az-misticke-pokracovanie/