Europoslanec Uhrík: vláda sa vykašľala na vodičov, ktorí uviazli na britských hraniciach
24 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Tisíce vodičov kamiónov, medzi inými desiatky Slovákov, čelia neradostnej vyhliadke. Na Štedrý deň uviazli v Kente na britskom pobreží a ako sa ukázalo, kríza môže trvať celé dni, informuje Mirror.






V Kente je zadržaných viac ako 6 tisíc kamiónov. Niektorí vodiči strávili už štvrtú noc v kabínach. Europoslanec Milan Uhrík na svojej facebookovej stránke vyzval slovenskú vládu, aby svojim občanom v nepríjemnej situácii pomohla.

"Touto mimoriadnou situáciou sa musia kompetentné orgány okamžite zaoberať a uviaznutým Slovákom pomôcť. Mnohí z kamiónistov sú po uzavretí francúzskych hraníc s Britániou odrezaní od sveta, odstavení na cestách a letiskách bez inštrukcií čo majú robiť, a bez vízie, kedy sa dostanú naspäť domov k svojim rodinám," zdôraznil Uhrík.

"Kým česká ambasáda operatívne zaslala českým kamionistom núdzové potravinové balíčky a aktívne s nimi komunikuje, slovenské veľvyslanectvo v Londýne namiesto toho vyvesilo oznam o svojom zatvorení do konca Vianoc. Ich odpoveď našim občanom v núdzi je: "Za vzniknuté komplikácie sa ospravedlňujeme"," pritvrdil europoslanec.

"Po jarnom uväznení slovenských občanov na hraniciach je to ďalšie zlyhanie a neskutočne zlá vizitka vládnej diplomacie. Ide priam o arogantnú ľahostajnosť vlády, ktorá kašle na ľudí a vôbec ju nezaujímajú osudy slovenských občanov uviaznutých v zahraničí," tvrdí europoslanec a pokračuje: "Žiadame slovenskú diplomaciu, aby vyrokovala s Veľkou Britániou a Francúzskom voľný priechod pre slovenských občanov, zabezpečila im maximálnu možnú pomoc a pre tých, čo uviazli na letisku, poslala hoci aj vládny špeciál. Tento špeciál predsa nie je určený len na prevoz papalášov, súkromné lety prezidentov a únosy Vietnamcov, ale aj na operatívnu pomoc bežným Slovákom v núdzi," uzatvára na FB Uhrík.

Uviaznutí Slováci z Británie môžu vstúpiť do Francúzska, podmienkou je negatívny test
Občania SR prichádzajúci zo Spojeného kráľovstva, ktorí uviazli na hraničnom priechode, môžu od stredy vstupovať na územie Francúzska. Podmienkou je však negatívny test na ochorenie COVID-19. Môže isť o RT-PCR i antigénový test, ktorý je schopný... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | tasr


Britský minister dopravy Grant Shapps vyzval tisíce vodičov nákladných automobilov pred prístavom v Doveri na trpezlivosť. „Čím viac ľudia postupujú podľa jasných pokynov, tým rýchlejšie môžeme dosiahnuť, aby sa to vyriešilo," zdôraznil.




Adina Valeanová, komisárka pre dopravu v Európskej únii, oznámila, že po zrušení obmedzení medzi Francúzskom a Veľkou Britániou sa uviaznuté nákladné vozidlá začali „pomaly pohybovať cez Lamanšský prieliv“. „Teší ma, že v tejto chvíli pomaly prechádzajú nákladné vozidlá cez Lamanšský prieliv. Chcem sa poďakovať orgánom Spojeného kráľovstva, že začali testovať vodičov frekvenciou 300 testov za hodinu,“ tweetovala Valeanová.

Nový britský kmeň Covid-19 sa javí ako prenosnejší u mladých ľudí a detí
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková





Francúzsko uvalilo zákaz cestovania v reakcii na obavy z rozšírenia infekčnejšieho kmeňa koronavírusu vo Veľkej Británii. Dopravcovia musia byť schopní preukázať negatívny výsledok testu vykonaného za posledných 72 hodín, aby sa mohli prepraviť do Francúzska.

Briti identifikovali ďalší, "ešte oveľa prenosnejší" kmeň koronavírusu
V Spojenom kráľovstve identifikovali dva prípady nákazy ďalším kmeňom koronavírusu, ktorý je "oveľa prenosnejší" ako ten, o ktorom informovali médiá v posledných dňoch. Oznámil to v stredu britský minister zdravotníctva Matt... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | tasr