V Amerike bude vládnuť väčšia „gerontokracia“ ako kedysi v ZSSR (Nebojsa Malič)
23 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Komentár Nebojsu Maliča (RT)



Joe Biden, ktorý sa má stať vôbec najstarším prezidentom USA, je v skutočnosti jedným z tých mladších, ktorí v súčasnosti riadia americkú politiku, a ktorí nejavia žiadne náznaky toho, že by chceli niekedy ustúpiť  mladšej generácii, konštatuje pre portál Russia Today srbsko-americký novinár Nebojsa Malič.




Často sa prehliada, že Donald Trump je v súčasnosti vôbec najstarším prezidentom USA. V čase svojej inaugurácie mal 70 rokov. Biden  prevezme túto trofej tiež. V januári 2021, keď bude slávnostne inaugurovaný, bude mať 78 rokov. Aj napriek tomu je v skutočnosti mladší ako súčasní vodcovia Snemovne a Senátu!

Aj keď sú všetci významní predstavitelia vo Washingtone starší ako „gerontokracia“, ktorá vládla v Sovietskom zväze v 70. a 80. rokoch, americké médiá určite porovnávať nebudú. Nehodí sa im to.

Iste, prebehlo niekoľko starostlivo kalibrovaných rozhovorov o „kognitívnom poklese“ senátorky Dianne Feinsteinovej, ktorá má 87 rokov. Feinsteinová však pochádza z ohromne demokratického štátu a dá sa ľahko nahradiť. Rovnako ako Kamala Harrisová, Bidenova kamarátka, ktorá ešte stále nerezignovala na  svoje kreslo v Senáte.

Nedôvera v masové očkovanie môže zhatiť plány farmaceutických gigantov (Vladimír Prochvatilov)
21 | 12 | 2020 | Zuzana Perželová


Hovorkyňa Nancy Pelosiová (D-Kalifornia) už má tiež 80 rokov a už v roku 2018 trvala na tom, že akékoľvek rozhovory o tom, že by sa o vedúce pozície mal uchádzať niekto mladší, boli „sexistické“.

Vodca senátnej väčšiny Mitch McConnell, ktorý sa narodil niekoľko mesiacov pred Bidenom v roku 1942, má sám 78 rokov. Ako veľmi mladý mal záchvat detskej obrny, a hoci bol úspešne liečený, celý život mal ťažkosti so zdolávaním schodov. Aj keď neprejavil žiadne známky "kognitívneho poklesu", jeho politické rozhodnutia z poslednej doby určite spôsobili, že niektorí republikáni si položili otázku, či je skutočne tým legislatívnym géniom, akého z neho jeho podporovatelia robia.

Líder senátnych menšín Chuck Schumer (D-New York) má „iba“ 70 rokov, ale v skutočnosti bol v dvojkomorovom Kongrese dlhšie ako McConnell, ak si započítava 18 rokov v Snemovni reprezentantov pred zvolením do Senátu v roku 1998.

Ruský vedec pracujúci na vakcíne vypadol zo 14 poschodia.....s bodnými ranami na tele
Polícia našla tento víkend ruského vedca pracujúceho na vakcíne proti koronavírusu mŕtveho. Záver vyšetrovania bol, že vypadol z budovy v Petrohrade, informuje portál Breitbart . Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Iba vodca menšiny Kevin McCarthy (55) sa technicky kvalifikuje ako člen „Generácie X“. Nemá ani politickú batožinu zo studenej vojny, ako ostatní, keďže je v Snemovni iba od roku 2006. Ak republikáni v roku 2022 nejakým spôsobom získajú väčšinu snemovne, mohol by získať väčší vplyv - ale to je v tejto chvíli špekulácia.

Porovnajte tento stav americkej politiky s povestnou „gerontokraciou“ Sovietskeho zväzu. V rokoch 1982 až 1985 zahynuli traja starnúci sovietski vodcovia v rýchlom slede za sebou, čo vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana dosť popudilo: „Ako sa mám dostať kamkoľvek k Rusom, ak mi budú stále umierať?“ Reagan mal v tom čase 74 rokov, bol starší ako všetci traja.

Leonid Brežnev mal 54 rokov, keď sa ujal moci v roku 1964. Kvôli politickej stabilite zostal po svojom úraze v roku 1975 lídrom a „vládol“ ZSSR až do svojej smrti v roku 1982. Nikto v strane sa nemohol dohodnúť kto by mal nasledovať po ňom. Jeho 18-ročné funkčné obdobie bolo neskôr nazývané „Brežnevova stagnácia“.

Covid sa dostal aj na posledný kontinent - Antarktídu
Pandémiu koronavírusu potvrdil aj posledný kontinent - Antarktída. Vírus sa sem dostal pravdepodobne z čilskej námornej základne, ktorá uviedla, že najmenej 36 jej príslušníkov malo pozitívny test na infekciu, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Bývalý šéf KGB Jurij Andropov, Brežnevov nástupca, zomrel vo veku 70 rokov v roku 1984. Viedol Sovietsky zväz necelých 16 mesiacov.

Konstantin Černenko mal 73 rokov, prevzal kontrolu po Andropovovi - a zomrel v marci 1985, iba po 13 mesiacoch od vymenovania. Jeho nástupca Michail Gorbačov mal v tom čase 54 rokov, čo je o dva roky menej ako má teraz Kamala Harrisová.

V jednej z tých zvláštnych spletitostí amerického politického systému Harrisová prešla od toho, že dostala v procese nominácie demokratov nula delegátov a vypadla pred prvými primárkami, k tomu, že sa všeobecne očakáva, že od Bidena skôr či neskôr prevezme opraty. Dalo by sa povedať, že je to "zásluha" jej relatívnej mladosti a toho, že je „Woman Of Color“ (farebná žena).

WHO varuje pred nadmerným užívaním antibiotík počas pandémie
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Je však potrebné mať na pamäti, že „mladému reformátorovi“ Gorbačovovi sa podarilo za päť krátkych rokov rozbehnúť Sovietsky zväz. V roku 1991 sa stará garda pokúsila o vojenský puč proti nemu. Hoci Gorbačov puč prežil, Sovietsky zväz nie. Do konca toho roku sa ZSSR rozpadol.
Nebojsa Malic je srbsko-americký novinár, blogger a prekladateľ, ktorý od roku 2000 do roku 2015 písal pravidelné stĺpčeky pre Antiwar.com. V súčasnosti je vedúcim redaktorom v spoločnosti RT.


Süddeutsche Zeitung: Matovič chce o všetkom rozhodovať sám
Na Slovensku i v Česku panuje veľká skepsa voči očkovaniu proti koronavírusu. Obom vládam sa nedarí s tým niečo urobiť. Zjavne to je obraz ich vlastnej rozporuplnosti, konštatuje Viktoria Grossmannová v nemeckých novinách Süddeutsche... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová