Putin opäť v Rusku politikom roka
23 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Ruský prieskum verejnej mienky korunoval Vladimíra Putina za politika roku 2020, pričom ho podporilo 38% respondentov. Hlava štátu pri udeľovaní titulu porazila predsedu vlády Michaila Mišustina (17%) a ministra obrany Sergeja Šojgu (15%), informuje portál Russia Today.




V prieskume, ktorý uskutočnilo štátom financované Ruské výskumné centrum verejnej mienky (WCIOM), sa tiež umiestnilo päť najlepších veteránov - minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (deväť percent) a dlhoročný líder LDPR Vladimír Žirinovský (sedem percent).

V porovnaní s rokom 2019 zostali obľúbení zákonodarcovia v krajine takmer rovnakí. Jediným nováčikom bol Mišustin, ktorý nahradil jeho predchodcu Dmitrija Medvedeva. Ten z popredných mien vypadol.

Zo všetkých ostatných politických činiteľov len štyria dostali najmenej dve percentá hlasov - vodca protestov Alexej Navaľnyj (4%), bývalý diplomat Nikolaj Platoškin (2%), moskovský starosta Sergej Sobjanin (2%) a uväznený bývalý guvernér Chabarovskej oblasti Sergej Furgal. Z týchto štyroch sú pozoruhodní Navaľnyj a Furgal, ktorí boli tento rok povýšené do ruského mainstreamového povedomia.

Rusko chce posilniť dlhodobé dodávky ropy do Indie
Rusko si udržiava pevné miesto na indickom energetickom trhu, pričom chce dlhodobo posilniť vývoz ropy do juhoázijskej krajiny, tvrdí ruský veľvyslanec v Indii Nikolaj Kudašev, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Keď sa respondentov pýtali: „Ktorého politika by ste pozvali na svoje novoročné oslavy?“, najčastejšie menovanou osobou bol Putin (49%), s Žirinovským a Mišustinom na druhom a treťom mieste.

Štúdia bola súčasťou ročného súhrnu WCIOM, v ktorom sa od respondentov žiada, aby rok zhrnuli viacerými spôsobmi. Napríklad 61 percent ľudí označilo slovo „koronavírus“ za slovo roka a 10 percent si vybralo bojovníka UFC Khabiba Nurmagomedova za popredného športovca roku 2020.

Ruský vedec pracujúci na vakcíne vypadol zo 14 poschodia.....s bodnými ranami na tele
Polícia našla tento víkend ruského vedca pracujúceho na vakcíne proti koronavírusu mŕtveho. Záver vyšetrovania bol, že vypadol z budovy v Petrohrade, informuje portál Breitbart . Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková