Problémy ARCA chce riešiť J&T. Uvidia svoje vklady všetci, alebo len vyvolení?  
23 | 12 | 2020 I Petra Demková

Zdá sa, že J&T Banka spoločne s konateľmi skupiny ARCA podnikli kroky, ktoré umožnia J&T dostať sa k majetku potápajúcej sa finančnej skupiny a obísť ostatných veriteľov. Takéto konanie by však bolo trestným činom, informuje portál Hlavné správy. 


Majú pre takéto aktivity finančníci politické krytie? Môže to súvisieť s tým, že do ARCA vložili svoje peniaze aj Matovičovci? Problémy skupiny ARCA Investments sa objavili už na konci leta. Skupina sa dostala do veľkých finančných problémov a už 8. septembra oznámili J&T na svojej stránke, že sa pokúsia skupinu ARCA zachrániť.


„S ohľadom na aktuálny vývoj okolo skupiny ARCA a publikované informácie v slovenských a českých médiách pripravujú spoločnosti Gomanold a J&T Banka ponuku pomoci nezaisteným veriteľom, medzi ktorými je mnoho súkromných investorov,“ písalo sa v stanovisku a ďalej, že „cieľom nie je záchrana skupiny ARCA ako takej, ale pomoc nezaisteným veriteľom získať v čo najkratšom možnom čase aspoň časť investovaných prostriedkov späť a maximalizovať dlhodobý výťažok zo speňaženia aktív skupiny ARCA,“ uvádzala v stanovisku spoločnosť J&T.


Arca Capital chce presunúť kapitál do Česka, exriaditeľ tvrdí, že ľudia prídu o peniaze
Finančná skupina Arca, do ktorej mala vložiť nemalé peniaze aj premiérova manželka, má finančné problémy. A tie zrejme spôsobujú, že sa snaží presunúť svoj kapitál do susedného Česka. Rozhodnutie o tom má údajne padnúť dnes. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


ARCA má síce v súčasnosti problém splácať svoje dlhy, má však majetok. Svoju šancu tak zacítili žraloci z J&T a zdá sa, že v spolupráci s ARCA našli spôsob ako vydolovať aspoň nejaký majetok zo spoločnosti v problémoch. Hlavné správy v článku tvrdia, že v Notárskom registri záložných práv a v ORSR existujú zápisy, ktoré dosvedčujú, že J&T Banka zrazu zriadila záložné práva na obchodné podiely a akcie spoločností zo skupiny Arca, ktoré pôsobia v energetike.

Je namieste špekulácia, že následne, ak ARCA nezaplatí J&T, tak J&T môže lacno predať založené firmy svojím blízkym osobám. Potrebné kroky sa vykonali podľa registra záložných zmlúv a ORSR v novembri a decembri 2020. Znamenalo by to, že J&T banka získa cez záložné práva hodnotný majetok skupiny Arca a ostatní drobní veritelia pravdepodobne obídu naprázdno.

To by však znamenalo aj, že J&T Banka by bola ako veriteľ uspokojená prednostne, pričom pohľadávky ostatných veriteľov ostanú neuspokojené. To je však trestným činom. Podľa § 240 Trestného zákona, kto ako dlžník, ktorý nie je schopný plniť svoje splatné záväzky, zmarí, hoci aj len čiastočne, uspokojenie svojho veriteľa tým, že zvýhodní iného veriteľa, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. Ak sa dokáže, že majoritný majiteľ skupiny ARCA, Rastislav Velič a J&T pri zriadení záložných práv spolupracovali, mohlo by sa toto konanie posudzovať ako konanie organizovanej skupiny.

V poslednej dobe boli v prospech J&T Banky založené viaceré spoločnosti: TeHo Topoľčany s.r.o., TeHo Bardejov s.r.o, , BARDENERGY s.r.o., TOMA, s.r.o., KMET Handlová, a.s., ACS Plyn s.r.o., ACS BIOMASA, s.r.o. – dodávateľ drevenej štiepky pre TeHo Topoľčany a TeHo Bardejov. Záložné zmluvy na tieto firmy boli podpísané iba nedávno, zväčša 8. decembra 2020. Skupina Arca získala, kvôli pandémii COVID-19, ochranu pred veriteľmi a nevyplatila žiadnych ďalších drobných veriteľov. Všetky spoločnosti skupiny ARCA sú prepojené a sú vlastnené materskou firmou ARCA Investments, a.s., najmä cez firmu ARCA CAPITAL Slowakei Beteiligungs GmbH a ACS Teplo j.s.a.

MIMORIADNE: NAKA zasahuje v spoločnosti Arca Capital, spomínanej v súvislosti s manželkou Igora Matoviča
Polícia od skorých ranných hodín zasahuje v priestoroch spoločnosti Arca Capital. Podľa informácií televízie JOJ príslušníci Národnej kriminálnej agentúry prehľadávajú viaceré objekty v Bratislave. Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


J&T môže argumentovať, že nové záložné právo má zabezpečiť nejaký „nový“ úver pre skupinu ARCA. Ako informujú v článku Hlavné správy, je možné, že ak spol. ARCA dostane nejaký nový úver, peniaze z neho budú s najväčšou pravdepodobnosťou párkrát „poprehadzované“ medzi účtami v skupine ARCA a nakoniec budú použité na zaplatenie starých pohľadávok J&T a ich priateľov alebo budú použité na zveľadenie založeného majetku, ktorý následne J&T získa alebo predá. V každom prípade, nové peniaze nebudú pravdepodobne slúžiť na vyplatenie drobných veriteľov. J&T banka nie je jediným veriteľom skupiny ARCA. Majú tam uložené peniaze mnohí ďalší Slováci a Česi. Všetci títo drobní vkladatelia budú ukrátení, ak celý majetok skupiny Arca v bonitných energetických firmách odpredá J&T banka pre svoje vlastné uspokojenie. Odpredá ich zrejme veľmi nevýhodne, cez realizáciu záložných práv, najskôr niektorej svojej spriatelenej firme.

A teraz tá hlavná otázka: ak sú tvrdenia pravdivé, ako je možné, že si J&T Banka a štatutári skupiny ARCA dovoľujú postupovať takto arogantne? Majú azda politické krytie? A ak, tak od koho? Nitky by mohli viesť až na najvyššie miesta. Dnes už nie je tajomstvom, že v ARCA majú svoje peniaze vložené aj Matovičovci. Pavlínka Matovičová investovala do ARCA 600 tisíc eur. Táto suma predstavuje pravdepodobne iba úroky 6% za posledný rok z desiatich miliónov EUR, ktoré mala vložené cez J&T Private Equity do podnikania skupiny ARCA.

Smer-SD podal v tejto súvislosti na finančnú skupinu ARCA ešte v septembri trestné oznámenie. Následne mal k téme, 19.septembra tlačovku premiér Matovič. Reagoval vznetlivo voči R. Ficovi aj P. Pellegrinimu. Smer o dva dni na to opäť reagoval, tentokrát odpoveďou, že podali trestné oznámenie na právnickú osobu Arca Investments, a.s. a nie na rodinu predsedu vlády a preto nerozumejú Matovičovej nervozite.

Namieste je v tejto chvíli aj otázka: je premiér v kauze osobne zaangažovaný? Čas ukáže. A ukáže sa aj, ako sa vyznamená nový generálny prokurátor.

Kauza potápajúcej sa spoločnosti Arca: Záhadný investor z Londýna zrejme existuje
Spoločnosť Blantyre Capital o sebe na internete veľa informácii neuvádza. Jej kapitálová sila na ozdravenie Arcy preto nie je jasná. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.