Legendárny seriál Arabela oslavuje 40 rokov: Najväčší problém bol Rumburak!
23 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Zvonec a rozprávky je koniec! V prípade legendárneho seriálu Arabela sa však po jedinom zacinkání začal odvíjať príbeh, ktorý divákov baví už neuveriteľných 40 rokov. Ani sami tvorcovia netušili, aký darček nadelia generáciám divákov 25. decembra 1980, píše portál Blesk.


"Oslovil nás človek z nemeckej televízie WDR, že by od nás s Milošom Macourkom chcel niečo, ako bola Dívka na koštěti," spomínal pre Blesk režisér Václav Vorlíček (†88) na vznik 13 dielov príbehu po 28 minútach, v ktorých sa krásna princezná Arabela v podaní herečky Jany Nagyovej (61) a zlý čarodejník Rumburak Jiří Lábus (70) ocitnú v ríši ľudí.



V prepojení rozprávkového sveta so skutočným si každý našiel to svoje. Deti kúzla a víťazstvo dobra nad zlom. Dospievajúce dievčatá potešilo, keď sa objavil Petr Majer čiže Vladimír Dlouhý (†52), rovnako starých chlapcov zase nevinnosť Arabely alebo zvodná Xenia Dagmar Patrasovpá (64).

Dospelí ocenili humor najväčších hviezd svojej doby, medzi ktorými žiarili aj Vladimír Menšík (†58) a Stella Zázvorková (†83) ako manželia Majerovci. "O tých som mal jasno už pri písaní," uviedol Vorlíček. "Najväčší problém bol s Rumburakom. Nakoniec ho dostal Lábus, a vďaka nemu táto negatívna figúra dopadla ako najobľúbenejšia," dodal režisér. Príbeh funguje stále, aj keď kúzelné prstene odpočívajú v barrandovských ateliéroch.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/10/20/smutna-sprava-zomrela-carodejnica-z-arabely-jana-andresikova-%e2%80%a079/