Čo vieme o dvoch nových variantoch Covid-19 v Británii? (Ian Sample)
23 | 12 | 2020 I Diana Zaťková


Komentár Iana Sampleho (Guardian)







Vo Veľkej Británii boli identifikované dva nové varianty Covid-19, ktoré sú považované za znepokojujúce. Uvádza sa, že sú viac prenosné ako predchádzajúca verzia. Editor britského portálu Guardian, Ian Sample, zhrňuje to, čo je zatiaľ známe.



Aké sú nové varianty koronavírusu?

Zdá sa, že jeden vznikol v septembri v Kente a druhý bol dovezený z Južnej Afriky. Matt Hancock v stredu uviedol, že vo Veľkej Británii boli identifikované dva prípady. Tieto dva varianty majú určité podobnosti, ale nie sú totožné.
Ako boli objavené?

Prvý variant mutácie koronavírusu vo Veľkej Británii bol objavený počas vyšetrovania, prečo počas novembra došlo k takému veľkému množeniu prípadov koronavírusov v Kente. Úrad pre verejné zdravie v Anglicku zistil zhluk prípadov spôsobených variantom s vysokým počtom mutácií.

Keď sa pozreli späť na genetické sekvencie vírusov zhromaždených v predchádzajúcich mesiacoch, zistili, že k ich prvému rozšíreniu došlo v Kente 20. septembra. Ďalší prípad sa vyskytol v Londýne nasledujúci deň. Odvtedy prepukli nové varianty infekcií, ktoré sa rozšírili po celej krajine.

Vatikán: použitie vakcín proti Covid-19, ktoré sú vyrobené z plodových buniek z potratov, je etické
Vatikánska Kongregácia pre náuku viery (CDF) vo svojom pondelňajšom vyhlásení uviedla, že pre rímskokatolíkov je etické používať vakcíny proti koronavírusu, ktoré využívajú bunky z potratených plodov, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Variant z Južnej Afriky tento mesiac zjavne zachytil genomický dohľad.
Čím sa mutácie líšia od staršieho koronavírusu?

Zarážajúci na novom variante v UK je počet mutácií, ktoré prenáša. V genetickom kóde je 23 zmien. O šiestich sa predpokladá, že vírus neovplyvňujú. Iné by však mohli zmeniť jeho správanie. Mutácie, ktoré vyvolávajú najväčšie obavy, sú v proteíne špice, ktorý zdobí povrch vírusu.

To pomáha vírusu napadnúť bunky a je cieľom väčšiny vakcín. Najmenej tri z hrotových mutácií, N501Y, N439K a Y453F, môžu pomôcť vírusu infikovať ľudské bunky. Tieto a ďalšia zmena v hrote nazývanom delta 69/70 môže pomôcť vírusu vyhnúť sa protilátkam od ľudí, ktorí vírus zachytili už predtým, alebo boli očkovaní.

Ruský vedec pracujúci na vakcíne vypadol zo 14 poschodia.....s bodnými ranami na tele
Polícia našla tento víkend ruského vedca pracujúceho na vakcíne proti koronavírusu mŕtveho. Záver vyšetrovania bol, že vypadol z budovy v Petrohrade, informuje portál Breitbart . Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Variant Spojeného kráľovstva sa nazýva B117 alebo VUI-202012/01, čo znamená, že ide o prvý „variant, ktorý je predmetom vyšetrovania“ v decembri 2020. Juhoafrický variant obsahuje viac mutácií vrátane mutácie N501Y.
Odkiaľ sa vzal britský variant?


Prečo a ako sa variant v Spojenom kráľovstve šíri rýchlejšie?

Vedci sú presvedčení, že nový variant je prenosnejší ako starší variant. Kľúčové dôkazy vychádzajú z pozorovania, že nový variant sa pri novembrovom lockdowne naďalej šíril v Kente a ďalších oblastiach, zatiaľ čo staršie varianty vírusu vo svojom šírení klesali.

Ak je vírus infekčnejší - ako to mnohí vedci predpokladajú -, na šírenie choroby je potrebných menej "vírusonosičov". Vírus sa tiež môže rýchlejšie replikovať v dýchacích cestách alebo spôsobiť, že ľudia budú dlhšie nakazení, čo zvyšuje pravdepodobnosť prenosu vírusu. Juhoafrický variant nesie rovnakú mutáciu N501Y, ktorá môže urýchliť prenos.
Sú tieto varianty viac alebo menej nebezpečné ako iné?

Toto je jedna z najdôležitejších otázok, na ktorých vedci pracujú. Prvotným znakom je, že choroba spôsobená novými variantmi nie je o nič horšia, ale pre istotu je potrebných viac údajov. Vládna poradná skupina pre nové a vznikajúce respiračné vírusové hrozby (Nervtag) 18. decembra informovala o štyroch úmrtiach v asi tisícke prípadoch nového britského variantu koronavírusu.

Nový britský kmeň Covid-19 sa javí ako prenosnejší u mladých ľudí a detí
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Vedci to však musia porovnať s mierou úmrtia v 1 000 podobných vekovo zhodných prípadoch, aby zistili, či je vyššia alebo nižšia ako normálne. Údaje z Úradu pre národnú štatistiku naznačujú, že nový variant pre Spojené kráľovstvo je o niečo infekčnejší u mladších ľudí ako predchádzajúci variant. Vzhľadom na to, ako rýchlo sa nový variant v Spojenom kráľovstve šíri, môže úmrtnosť stúpať, aj keď je choroba, ktorú spôsobuje, menej závažná.
Mali by sme zmeniť sociálny dištanc alebo iné pravidlá?

Rýchlejší prenos nových variantov znamená, že ľudia musia brať vážnejšie existujúce preventívne opatrenia, ako sú pravidlá sociálneho dištancu a hygienické pravidlá. Ruky si treba dôkladne a často umývať. Masky musia byť kvalitné, musia dobre sedieť a správne sa nosiť.

Covid sa dostal aj na posledný kontinent - Antarktídu
Pandémiu koronavírusu potvrdil aj posledný kontinent - Antarktída. Vírus sa sem dostal pravdepodobne z čilskej námornej základne, ktorá uviedla, že najmenej 36 jej príslušníkov malo pozitívny test na infekciu, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Má zmysel ich nosiť v uzavretých priestoroch. Zabezpečte, aby boli domy správne vetrané, aby sa osviežil vzduch, najmä ak máte cez Vianoce návštevu. Riziko pri prechádzke vonku je minimálne, ale majte na pamäti, že čím bližšie ste k ostatným, tým väčšie je riziko infekcie.
Rozšíril sa variant Spojeného kráľovstva do ďalších krajín?


Stane sa variant v Spojenom kráľovstve dominantným v Európe alebo na celom svete?

Je to možné. Vo Veľkej Británii sa nový variant rýchlo šíri a vytláča ostatné mutácie Corony. V laboratóriu Milton Keynes Lighthouse predstavuje nový variant asi tri štvrtiny všetkých pozitívnych testov. Čo sa však stane v celej Európe a inde, závisí od schopnosti nás všetkých zabrániť transportu do ostatných krajín.

Talianske rodiny obetí koronavírusu chcú od vlády 100 miliónov eur
23 | 12 | 2020 | TASR


Autor Ian Sample je editor britského portálu Guardian