Berlínska polícia zatkla neonacistických útočníkov
23 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Nemecká polícia zatkla dve osoby podozrivé z účasti na sérii údajných útokov krajnej pravice, ktoré terorizovali krajinu posledných niekoľkých rokov, informuje portál RT.




Zatknutie oznámila v stredu berlínska prokuratúra v krátkej správe na Twitteri. Prokurátor uviedol, že obe osoby sú podľa všetkého spojené s reťazou útokov, ktoré sužovali mestskú časť Neukolln. Zadržaných miestne médiá označili za „neonacistov“, ktorí boli údajne dlho v hľadáčiku polície. Sú podozriví z toho, že sú páchateľmi početných útokov v Neukollne.

Neukolln, ktorý sa nachádza v juhovýchodnej časti hlavného mesta Nemecka, zaznamenal reťaz záhadných útokov, ktoré boli zamerané na miestnych ľavicových politikov, odborárov, ako aj na ďalších ľudí, ktorí sa nejakým spôsobom podieľali na pomoci utečencom. Útoky, ktoré sa začali v máji 2016, sa týkali podpaľačstva automobilov a iného majetku, ako aj opakovaného výskytu útočných grafitov a sloganov vrátane vyhrážok smrťou ľavicovým aktivistom a politikom.

Muža podozrivého z vraždy troch policajtov našli mŕtveho
Muža podozrivého z vraždy troch policajtov, ktorých v stredu privolali k prípadu domáceho násilia, našli mŕtveho. Uviedol to na Twitteri francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, píšu agentúry AFP a Reuters. Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | tasr


Celkovo bolo v Neukollne zaregistrovaných asi 23 podpaľačských útokov a asi 50 ďalších incidentov, o ktorých sa predpokladá, že sú vzájomne prepojené. Stredajšie zatknutie bolo prvým, ktoré sa spájalo s problémami vo štvrti.

Do očí bijúci nedostatočný posun v prípade tiež viedol k obvineniam miestnej polície. V októbri boli menovaní dvaja špeciálni vyšetrovatelia, ktorí preskúmali asi 70 prípadov podpaľačstva a vyhrážok, najmä tých, ktoré sa stali v rokoch 2016 až 2018. Vyhodnotili reakciu polície a zistili možné chyby z jej strany.

Ruský vedec pracujúci na vakcíne vypadol zo 14 poschodia.....s bodnými ranami na tele
Polícia našla tento víkend ruského vedca pracujúceho na vakcíne proti koronavírusu mŕtveho. Záver vyšetrovania bol, že vypadol z budovy v Petrohrade, informuje portál Breitbart . Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Ľavicoví politici zatknutie uvítali. Martina Rennerová, nemecká poslankyňa za stranu Die Linke, uviedla, že zatknutie prinieslo „zadosťučinenie“ tým, ktorí boli vystavení hrozbám a inému obťažovaniu, ako aj tým, ktorí už roky neúnavne poukazovali na podozrivých..

Zatknutie sa odohralo niekoľko dní po tom, čo nemecký súd udelil neonacistickému extrémistovi Stephanovi Ballietovi doživotný trest za streľbu v synagóge v októbri 2019. Útok si vyžiadal dvoch mŕtvych. Útočník nad svojimi činmi nevyjadril ľútosť a počas procesu označil Židov za svojich „nepriateľov“.

Cichanovská je obvinená z formovania a financovania extrémistickej skupiny v Bielorusku
Bielorusko začalo trestné konanie proti bývalej prezidentskej kandidátke Svetlane Cichanovskej a jej opozičnému hnutiu Koordinačná rada. Jej členovia sú obvinení z vytvorenia extrémistickej skupiny, ktorá má za cieľ zvrhnúť vládu, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár