S týmto zrejme nepočítal: Jaroslav Haščák prežije tohtoročné Vianoce vo väzbe!
22 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Jedným z prominentných obyvateľov slovenských väzníc je aj Jaroslav Haščák. Finančník a milionár si určite nemyslel, že najkrajšie sviatky roka strávi za mrežami.


Hromada právnikov, ktorí Jaroslava Haščáka zastupujú, sa spolu s ním nádejala, že vianočné sviatky strávi v kruhu najbližších, lenže nestane sa tak Obvinený spolumajiteľ finančnej skupiny Penta strávi Vianoce vo väzbe. Dôvodom je, že Najvyšší súd bude o jeho odvolaní voči vzatiu do väzby rozhodovať až po sviatkoch, v pondelok 28. decembra. Pre portál tvnoviny.sk to potvrdil advokát Martin Škubla z kancelária Škubla & Partneri s.r.o.
Väzobné stíhanie finančníka je nezákonné a neopodstatnené

Haščáka poslala do väzby sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská 4. decembra keď vyhovela návrhu prokurátora. Spolu s ním v ten istý deň putovala za mreže aj Dana Arpášová. Haščáka policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Po zadržaní elitnými policajtami z NAKA a noci strávenej v cele sa Haščák následne vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, svoje obvinenia však stále odmieta a mieni sa voči nim brániť. Polícia vzniesla obvinenia súvisiace s kauzou Gorila celkovo voči trom osobám.

Právni zástupcovia Martin Škubla a Lukáš Trojan vydali vyhlásenie, podľa ktorého je väzobné stíhanie ich mandanta nezákonné a neopodstatnené. Trestné stíhanie hodnotí Trojan ako účelový pokus o kriminalizáciu štandardných obchodných vzťahov. Advokáti navyše upozorňujú na tri argumenty voči väzbe a podľa nich dochádza k zneužívaniu inštitútov trestného konania. „Účelové vylákanie Jaroslava H. na výsluch v nesúvisiacej trestnej veci, jeho následné zadržanie a realizácia prehliadky priestorov spoločnosti Penta s nasadením Lynx Commanda boli absolútne neprimerané,“ konštatujú Haščákovi právni zástupcovia a zároveň dodávajú, že ich mandant je v kolúznej väzbe bezdôvodne.

Aké Vianoce čakajú Haščáka, Gašpara, či Jankovskú za mrežami? Čo budú jesť na Štedrý večer?
V tomto roku skončili za mrežami skutočne „celebritné“ tváre nielen z polície, ale aj z justície či podnikateľského prostredia. Určite by každý z nich chcel stráviť Vianoce v kruhu rodiny, no pre známe kauzy musia byť tam, kde... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Haščákove možné ovplyvňovanie svedkov cez médiá je bizarné

Finančníkovi obhajcovia poukazujú aj na tú skutočnosť, že prípad prokurátora Dušana Kováčika nemá s prípadom a väzbou ich klienta žiadnu súvislosť. Súd podľa nich umelo prepojil tieto prípady, pričom nepoukázal na žiadny dôkaz, ktorý by vysvetlil prienik káuz a údajné ovplyvňovanie svedkov prostredníctvom médií označujú za bizarné zdôvodnenie zo strany súdu. „Vplyv Jaroslava H. a skupiny Penta na to, akým spôsobom slovenské médiá interpretujú kauzu Gorila, bol preukázateľne zanedbateľný, keďže drvivá väčšina mediálnych výstupov k tejto kauze bola pre Jaroslav H. negatívna,“ tvrdia advokáti a dodávajú, že uplatňovanie slobody prejavu nemôže byť dôvodom väzby, uvádza v závere portál tvnoviny.sk.

Haščákovi obhájcovia: Uvalenie väzby je bezprecedentné porušenie princípov spravodlivého procesu
18 | 12 | 2020 | sefredaktor