Ruský vedec, spolupracujúci na vývoji vakcíny, "vypadol" z okna. Aj s bodnými ranami
22 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Ruský vedec, ktorý spolupracoval so škótskymi výskumníkmi na vývoji vakcíny proti covidu-19, bol v Petrohrade nájdený mŕtvy. Údajne vypadol z okna, na jeho tele sa však našli bodné rany.


Alexander Kaganskyj, ruský odborník na genetiku a molekulárnu biológiu, išiel podľa informácií Moscow Times v sobotu večer navštíviť bývalého spolužiaka, ktorý slávil narodeniny. Niekoľko hodín na to ho však za nejasných okolností našli mŕtveho. Bezvládne telo v spodnej bielizni s bodnými ranami objavili miestni na rušnej petrohradskej ulici pred šestnásťposchodovým domom. Vypadol z okna bytu na štrnástom poschodí, uvádzajú ruskí spravodajcovia podľa serveru New York Post. Správu prevzal web lidovky.cz.

Prvým podozrivým sa stal vedcov známy, u ktorého Kaganskyj trávil večer. Zadržaný pri výsluchu policajtom povedal, že sa vedec dobodal sám. Ruskí novinári identifikovali dotyčného ako Igora Ivanova, publicistu pracujúceho v promoskovskom denníku Nezavisimaya Gazeta. Ivanova policajti v pondelok prepustili, vraj jeho výpoveď preverovali na detektore lži.

Rusko je pripravené na „medzinárodnú spoluprácu“ v oblasti vakcíny proti Covid-19 pre všetkých
Po registrácii prvej vakcíny proti Covid-19 na svete je Rusko pripravené spolupracovať s každým, kto má záujem o vývoj a výrobu očkovacích látok a liečbu koronavírusu, uviedol ruský vyslanec pre OSN, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Kaganskyj bol medzinárodne uznávaný vedec, vo Vladivstoku viedol centrum medicíny na Ďalekovýchodnej federálnej univerzite. Okrem toho spolupracoval s americkým National Cancer Institute (NCI) a University of Edinburgh. V Škótsku strávil trinásť rokov, do Ruska sa vrátil v roku 2017.

Ruský denník informuje, že so škótskymi kolegami spolupracoval kaganskyj na vývoji vakcíny proti covidu-19. Škótski vedci vyvíjali hneď niekoľko látok, na ktorých z nich sa Rus podieľal, známe nie je. Ruskí vyšetrovatelia zverejnili len dátum narodenia a oznámili, že pokračuje vyšetrovanie vraždy "anonymnej" obete.

Rusko bude vyrábať lyofilizované vakcíny proti Covid-19, aby vyriešilo problém so zachovaním chladu pri distribúcii
Rusko plánuje pozmeniť výrobu svojej prvej vakcíny proti Covid-19 na lyofilizovanú formu, pretože krajina hľadá riešenie na jej prepravu po celej krajine i do zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár