Českí archeológovia zrejme našli časť klinca z Kristovho kríža
22 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

V Milevskom kláštore na Písecku predstavili výnimočný archeologický objav, jednu z najvzácnejších kresťanských relikvií, schránku s odseknutou časťou klinca z Pravého kríža, teda kríža, na ktorom zomrel Kristus, píšu české noviny.


Ide sa o jednu z najvzácnejších kresťanských relikvií. Približne šesť centimetrov dlhý kus klinca archeológovia našli v dutine v trezorovej miestnosti kláštora. Novinárov na mieste o tom informovali  zástupcovia cirkvi a vedci.

"Z hľadiska historického, z hľadiska symbolického je toto ešte vyššie než relikviár svätého Maura. Maur je viac ako meter veľká a nádherne zdobená truhla. Klinec bol uschovaný a obložený pravým zlatom. A pre stredovekú komunitu mala táto vec cenu dvoch kláštorov," povedal pre ČTK archeológ Jiří Šindelář, ktorý sa na objave podieľal. Na klinci je vytvorený krížik z dvadsaťjeden karátového zlata. Schránku podľa dendrologického výskumu okrem iného tvorí dubové drevo zo 4. až 5. storočia.

Hodnotu klinca podľa Šindelářa nemožno vyčísliť. Milevský kláštor patril v stredoveku medzi jednu z najbohatších inštitúcií na území Česka. Preto je podľa vedcov reálne, že skutočne vlastnil klinec z Pravého kríža. Vtedajší predstavitelia kláštora vzácnosť starostlivo schovali pri nástupe husitstva.

"Pretože husiti zničili archív, nezachovala sa informácia, že taká vec tu bola," povedal Šindelář. Dodal, že v budúcom roku budú pravosť klinca overovať ďalšie vedecké expertízy.

HISTORICKÝ OBJAV: Archeológovia objavili v Egypte podzemný labyrint s 3000 miestnosťami
V roku 2008 počas Mataha expedície (Mataha = arabsky labyrint) objavil pátrací tím stratený podzemný labyrint. Ten sa nachádza v oblasti Hawar v Egypte. Kolosálny chrám, ktorý bol už v dávnej minulosti popísaný klasickými autormi ako je Hérodotos... Čítať ďalej
08 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová


Kardinál Dominik Duka v Milevsku uviedol, že týmto nálezom sa kresťanstvo vracia ku koreňom. Navyše sa vraj potvrdzuje, že územie republiky bolo z historického hľadiska významným priestorom. "Neboli sme iba okrajovou časťou. Odohrávali sa tu dôležité udalosti už z doby keltskej a germánske. Ukazuje sa, že kresťanstvo sa tu nezačínalo byzantskou misiou svätých Cyrila a Metoda," pripomenul Duka príchod vierozvestcov na Veľkú Moravu v 9. storočí.

Dutina v trezorovej miestnosti, v ktorej bola schránka uložená, má rozmery 26x16 centimetrov. K trezorovej miestnosti vedie tajná chodba nad jedným poschodím. Archeológovia ju objavili na jar. Chodba má rozmery 60x60 centimetrov a s jej prieskumom pomáhali speleológovia. Veko schránky pôvodne tvoril masívny zlatý plech s tepaným nápisom IR. "Písmená je možné v danom kontexte chápať ako skratku pre latinské - Iesus Rex, teda Ježiš Kráľ," uviedol Šindelář.

V egyptskom Luxore sa podaril historický objav! Archeológovia sú v úžase
Archeológovia v egyptskom Luxore objavili najmenej dvadsať starovekých drevených sarkofágov. O náleze informovalo egyptské ministerstvo pre pamiatky na Twitteri a uviedlo, že podrobnosti k "najväčšiemu a najvýznamnejšiemu" nálezu za posledné roky... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Ján Prokop