Podvodníci ponúkajú vakcíny proti COVID-19
21 | 12 | 2020 I Ivan Brožík
Na podvodné predaje vakcín proti COVID-19 seniorom upozorňuje na sociálnych sieťach polícia.V súvislosti s ochorením sa v poslednom období vyskytli na Slovensku prípady, keď podvodníci telefonicky kontaktovali seniorov s tým, že v ich okolí je veľa infikovaných ľudí koronavírusom, preto ich prídu očkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19, za ktorú je potrebné zaplatiť 7.500 eur a v prípade, že nebudú súhlasiť, pôjdu na povinnú dvojtýždňovú karanténu do Bratislavy.

Vyskytli sa aj prípady, v ktorých podvodníci v telefonickom kontakte so seniormi uviedli, že ich príbuzný sa nachádza v nemocnici na pľúcnej ventilácii a potrebuje peniaze na vakcínu vo výške 7.500 eur.

Starší osamelí ľudia sa najnovšie stali aj terčom podvodníkov prevádzkujúcich internetové zoznamky. „V online priestore sa začali objavovať podvodné, skryto spoplatnené zoznamky s lákavými ponukami prémiového členstva na skúšku najmä pre seniorov,” upozorňuje pre portál hnonline. sk Petra Čakovská zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov.

„Zoznamky na rôznych weboch lákajú na dlhodobejšie zoznámenie alebo rande na jednu noc s tým, že ich služby za čiastku okolo 5 eur môžu ľudia vyskúšať na jeden mesiac. Háčik je v tom, že platenie prebieha pomocou platobnej karty pričom na platobnej stránke je maličkým a vyblednutým písmom uvedená informácia, že po uplynutí skúšobného mesiaca dôjde k predĺženiu členstva na ďalšie tri mesiace alebo pol roka,” vysvetľuje Petra Čakovská. Za to si už spoločnosti účtujú čiastky v desiatkach eur.

Za obcou havaroval muž, po ktorom pre podvody s bytmi pátrala polícia (foto)
Pri Senohrade (okres Krupina) havaroval s osobným autom vo štvrtok (9.7.) 30-ročný muž z Veľkého Krtíša, po ktorom pre podvody s bytmi pátrala polícia. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR


Ak dochádza k uzatvoreniu zmluvy cez internet a táto pozostáva z opakovaných plnení, musí podnikateľ spotrebiteľa podľa občianskeho zákonníka ešte pred jej uzatvorením, teda pred odkliknutím formulára na stránkach a prevedením platby, informovať o cene za jedno zúčtovacie obdobie, ktorým je jeden mesiac.

„Ďalej má podnikateľ povinnosť informovať o dobe trvania záväzku a podmienkach jeho ukončenia. Všetky informácie sa posudzujú nielen podľa obsahu, ale aj podľa formy vyjadrenia. Je teda nutné, aby spotrebiteľovi bolo úplne jasné, k čomu sa upisuje,” zdôrazňuje Čakovská, podľa ktorej je však žiaľ realita taká, že prevádzkovatelia online zoznamiek uvádzajú informácie uvedené v predchádzajúcom odstavci drobným a nekontrastným písmom pod všetkými ďalšími podstatnými informáciami.

Pozor na podvody: Niektoré e-shopy berú peniaze, ale tovar nepošlú
Slovákov okrádajú ďalší podvodníci. Internetová nákupná galéria v rámci siete e-shopov pôsobí ako obchodník s rôznym sortimentom, ale v skutočnosti chce ľudí len oklamať. Ako sa tomu brániť? Informáciu priniesol technologický portál... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Polícia upozorňuje na podvody pri predaji bytov v Bánovciach nad Bebravou
Bánovskí policajti vyšetrujú dva prípady, pri ktorých doposiaľ nezistení páchatelia pripravili dôverčivých ľudí o niekoľko tisíc eur. Poškodení zareagovali na inzeráty predaja bytov v Bánovciach nad Bebravou, ku ktorým sa nakoniec ani po zaplatení... Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | TASR