"Neexistujú ani dobré, ani zlé záujmy, iba národné," odkazuje demogógom Putin
21 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Rusko slovami svojho prezidenta pripomína zahraničným novinárom, že Ruskej federácii patrí z hľadiska vojenských výdavkov iba šieste miesto na svete, čo znamená, že ju nemožno s istotou označiť za agresívnu krajinu.


"Áno, je nás vidieť a počuť, pretože sme sa rozhodli chrániť tie krajiny a národy, ktoré sa chceli rozvíjať nezávisle. Vypočuli sme si vaše záruky, že NATO sa nebude rozvíjať na východ," ale nedodržali ste svoje sľuby, “pripomenul Putin novinárovi BBC. Viac k tejto téme priniesol web vpk.name.

Prezident tiež uviedol, že cíti zodpovednosť za to, čo sa deje s Ruskom a jeho obyvateľmi. "Urobím všetko v záujme Ruskej federácie," poznamenala hlava štátu. Putin oznámil pripravenosť Ruska na vedenie dialógu o dohodách, ktoré zohľadnia prítomnosť nových druhov zbraní, partneri však zatiaľ nereagovali.

"Teraz hrozí ukončenie zmluvy START. Potom nebudú žiadne obmedzenia spojené so závodmi v zbrojení, vôbec nič," uviedol prezident. Ako ruský vodca pripomenul, Moskva pôvodne vyzvala a vyzýva partnerov, aby predĺžili platnosť tejto dohody najmenej o rok a do roka rokovali o ďalšom postupe.

Západný multikulturalizmus zlyhal, tvrdí Putin
18 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


"Chápeme, že Rusko vyvinulo typy zbraní, moderné nadzvukové systémy, ktoré nikto iný na svete nemá. Sme si toho vedomí. Nie sme proti nikomu, o tom však nikto nehovorí, “vyhlásil Putin. Prezident pripomenul, že preteky v zbrojení sa začali odstúpením USA od zmluvy o balistických raketách.

Putin podľa vlastných slove nerozdeľuje vodcov iných krajín na dobrých a zlých, ale pracuje s nimi na dosiahnutí najlepšieho výsledku pre Rusko.

"Neexistujú dobré ani zlé. Existujú národné záujmy," uviedol prezident a vysvetlil vyjednávania s partnermi. "Niekde musíte urobiť nejaké kompromisy, niekde je potrebné trvať na našom stanovisku."

"Často sa nezhodneme v určitých otázkach s prezidentom Erdoganom. Možno niekedy dokonca sme v rozpore. Ale je to človek, ktorý dodržiava svoje slovo," uviedol ruský vodca.

Putin vyhlásil, že Rusko je schopné prekonať americký protiraketový systém
Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok pripustil, že nové preteky v zbrojení medzi Ruskom a USA sa už začali. Rusko je však pripravené čeliť akejkoľvek výzve, informuje portál Russia Today. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Zároveň poukázal na zhodu záujmov Moskvy a Pekingu v mnohých oblastiach. „Možno je to tak, alebo možno vibrácie na osobnej úrovni prispeli k tomu, že mám v prvom rade obchodný, ale zároveň veľmi dôveryhodný vzťah s prezidentom Čínskej ľudovej republiky," poznamenal prezident. „To nám, samozrejme, pomáha pri našej práci." ...

Ruskí hackeri nepomohli Donaldovi Trumpovi k zvoleniu a nezasahovali do vnútorných záležitostí USA, uviedol Putin. „Prečo ruskí hackeri nepomohli, aby bol Trump zvolený tentoraz?“ Zopakoval novinárovu otázku. „Myslím si, že to nie je otázka z vašej strany, toto je provokácia. Ruskí hackeri nepomohli pri voľbe súčasného prezidenta USA a nezasahovali do vnútorných záležitostí tohto štátu. Tvrdiť to je naozaj veľká sila."

Putin dodal, že takéto špekulácie sú dôvod na pokazenie vzťahov medzi Ruskom a USA.

Kremeľ vie, že zahraničné štáty budú zasahovať do ruských volieb v roku 2021, tvrdí Putin
Moskva je pripravená prekaziť pokusy zahraničných štátov o zasahovanie do dôležitých ruských parlamentných volieb, ktoré sa majú konať na jeseň 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Marek Molnár