Lieková agentúra schválila vakcínu Pfizer na použitie v Únii!
21 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Okamih, na ktorý čakala celá Európska únia, sa stal skutočnosťou. Lieková agentúra vydala povolenie na očkovanie sa vakcínou vyvinutou nemeckou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer.


Európska agentúra pre lieky (EMA) dnes po dlhom čakaní a testoch konečne schválila vakcínu vyvinutú nemeckou firmou BioNTech spoločne s americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer na podmienečné použitie v Únii. Na základe klinických štúdií a príbalového letáku, ktorý k vakcíne vydal Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov, má táto očkovacia látka 95-percentnú účinnosť, informuje portál hnonline.sk.
Očkovať sa v Únii začne spoločne 27. decembra

„S potešením oznamujem, že vedecký výbor EMA sa dnes stretol a odporučil podmienečné povolenie na uvedenie vakcíny vyvinutej Pfizer a BioNTech na trh v EÚ,“ uviedla riaditeľka EMA Emer Cookeová, ktorá ešte poznamenala, že „v tejto chvíli neexistujú dôkazy, ktoré by nasvedčovali tomu, že táto vakcína nebude fungovať proti novému variantu“ koronavírusu, ktorý zistili v Británii. Očakáva sa, že Európska komisia na svojom poslednom tohoročnom zasadnutí z 23. decembra vydá oficiálne povolenie na uvedenie vakcíny na európsky trh.

Predsedníčka Európske komisie Ursula von der Leyenová ešte minulý týždeň vyzvala členské krajiny Únie, aby očkovanie začalo vo všetkých krajinách súčasne, a to od 27. decembra. Štátny ústav pre kontrolu liečiv vo svojej tlačovej správe oznámil, že vakcína je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platných v Európskej únii.“

Alergické reakcie na vakcínu Pfizer sa množia
20 | 12 | 2020 | Diana Zaťková