Rusko začalo práce na výrobe nového strategického bombardéra PAK DA
20 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

V posledných dňoch sa ruské strategické tajné bombardéry PAK DA stali stredobodom pozornosti svetových médií. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že výroba prototypu sa začala.


Práce na vytvorení nového strategického nadzvukového PAK DA sú vo fáze výroby jednotlivých komponentov - informoval prvý podpredseda predstavenstva Vojensko-priemyselnej komisie (MIC) Ruska Andrej Jelčaninov. Jeho informácie prebral portál vpk.name.

"Pokiaľ ide o PAK DA, všetko prebieha ako obvykle, robia sa vzorky jednotlivých subsystémov. Od dnešného dňa nevidím žiadne obavy týkajúce sa implementácie projektu," uviedol Jelčaninov.

Nový strategický bombardér na roky 2024 - 2033, na ktorého prototype už pracuje ministerstvo obrany aj kolégium vojensko-priemyselného komplexu Ruskej federácie, môže podľa neho odrážať nielen práce na PAK DA, ale aj na vytvorení sľubného projektu šiestej generácie.

Prestížny letecký časopis zložil poklonu ruskému bombardéru TU - 160
Modernizovaný Tu-160 sa v roku 2020 dostal na zoznam svetových úspechov vojenského leteckého priemyslu. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa agentúry Interfax, sľubný projekt strategického bombardovacieho lietadla na veľké vzdialenosti (PAK DA), ktorý vytvorila spoločnosť Tupolev (súčasť UAC), má nahradiť Tu-160, Tu-95 a Tu-22M3, ktoré sú v súčasnosti v prevádzke. Podľa oficiálnych údajov bude strategický nosič novej generácie vyrobený podľa aerodynamického dizajnu „lietajúceho krídla“ (bez zostavy chvosta) a vyrobený pomocou tajných technológií. Taktiež sa uvádza, že bude schopný niesť viac zbraní ako Tu-160, vrátane nadzvukových.

Vedenie spoločnosti Tupolev, agentúru Interfax už skôr informovalo, že spustenie výroby prvého prototypu PAK DA je plánované na roky 2021-2022. Jurij Borisov, ktorý je námestníkom ministra obrany Ruskej federácie (teraz podpredseda vlády), uviedol, že PAK DA by mohol uskutočniť svoj prvý let v rokoch 2025-2026 a začatie hromadnej výroby je naplánované na roky 2028-2029.

Môže byť bombardér rýchlejší ako najmodernejšia stíhačka? TU - 160M s novými motormi áno! (VIDEO)
"Biela labuť" je prezývka ťažkého strategického bombardéra TU 160M. S novými motormi je táto labuť rýchlejšia ako supermoderný stíhač F-35. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Ivan Brožík