Podpora katolíckej cirkvi v Poľsku klesla na tridsaťročné minimum
20 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Podľa nového prieskumu je náklonnosť verejnosti ku katolíckej cirkvi v Poľsku najnižšia od začiatku 90. rokov. Reputáciu duchovenstva poškodili nedávne obvinenia zo sexuálneho zneužívania a protesty proti reštriktívnym zákonom o umelom prerušení tehotenstva, informuje portál RT.




Výsledky prieskumu CBOS, ktorý začiatkom tohto týždňa zverejnili poľské médiá, ukázali, že 47 percent respondentov malo negatívny názor na činnosť katolíckej cirkvi v krajine, zatiaľ čo iba 41 percent hodnotilo aktivity cirkvi priaznivo.

Ide o najnižšie hodnotenie, aké cirkev mala od roku 1993. Investigatívny web OKO.press uviedol, že ľudí v tom roku desila „prílišná“ úloha v spoločenskom a politickom živote - v januári bol vo Varšave podpísaný prísny zákon proti potratom a o niekoľko  mesiacov neskôr zmluva s Vatikánom.

Zdá sa, že situácia sa teraz opakuje, pretože mnohých Poliakov nahnevali nové obmedzenia umelého prerušenia tehotenstva a sú zdesení, že duchovenstvo bolo zapletené do škandálov so sexuálnym zneužívaním.

Pápež a Netflix budú spolupracovať na výrobe seriálu
20 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Katolícka cirkev hrá tradične v Poľsku dôležitú úlohu, najmä v porovnaní s ostatnými národmi EÚ. Biskupi a katolícke médiá sa považujú za jedno z východísk podpory vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Hodnotenie cirkvi však v posledných rokoch ustavične klesá. Pozitívne vnímanie kleslo v máji 2019 pod 50 percent, čo sa zhodovalo s premiérou dokumentu o sexuálnom zneužívaní mladých chlapcov poľskými duchovnými. Tento film vyvolal rozruch a za osem dní získal na YouTube viac ako 20 miliónov zhliadnutí.

Po škandále nasledovala rezignácia Edwarda Janiaka, biskupa v rímskokatolíckej eparchii v Kaliszi, ktorý bol obvinený z krytia kňazov, ktorí sa podieľali na týraní detí.

Vatikán: Pre pandémiu nesmieme zabúdať na ďalšie utrpenia
„Pandémia nás nesmie nechať zabudnúť na ďalšie dramatické situácie, ako je násilie a zneužívanie migrantov,“ uviedol v piatok v rozhovore pre Vatican News páter Fabio Baggio z vatikánskej kancelárie pre migrantov a utečencov. Téme sa venuje portál... Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Reputácia cirkvi utrpela aj v októbri, keď najvyšší súd v krajine odstránil vážne deformácie plodu z už krátkeho zoznamu dôvodov, pre ktoré je žena zo zákona oprávnená požiadať o interrupciu. Tento rozsudok okamžite vyvolal rozsiahle protesty v celej krajine.

Niektorí starší kňazi odmietavo hovorili o ženách v prvej línii protestných zhromaždení. Marek Jedraszewski, vplyvný krakovský arcibiskup, uviedol, že ženy zúčastňujúce sa na zhromaždeniach by mali venovať pozornosť tomu, ako sa obliekajú a hovoria a mali by si klásť otázku „akým právom sa odchyľujú od modelu ženskosti, ktorého najvyšší príklad nám dala Svätá matka“.

Prudké protesty nakoniec prinútili vládu "zmeškať" termín na potvrdenie rozsudku súdu, čo na neurčito zdržalo implementáciu nových obmedzení potratov.

Konjunkcia Jupitera a Saturnu, akú uvidíme pred Vianocami, mohla byť betlehemskou hviezdou
Konjunkcia Jupitera a Saturna, ktorá bude pozorovateľná 21. decembra, je tiež jedným z možných vysvetlení pôvodu tzv. betlehemskej hviezdy, ktorá sa po narodení Ježiša Krista zjavila nad jasličkami trom kráľom. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | tasr