Otrasné: Majiteľka DSS v Leviciach týrala klientov. Žili vo výkaloch, s hmyzom a hladovali
20 | 12 | 2020 I tasr

Levickí policajti vykonali domovú prehliadku v priestoroch domova sociálnych služieb (DSS) v okrese Levice. Urobili tak na základe informácií od obyvateľov obce, ktorí tvrdili, že klienti zariadenia sa málokedy dostanú za brány domova a v obci prosia o jedlo a sladkosti. Pracovníci inštitúcií oprávnených kontrolovať tento domov sa dovnútra väčšinou nedostali, informovala polícia na sociálnej sieti.


V zariadení sa v čase domovej prehliadky nachádzalo desať ľudí vo veku od 46 do 70 rokov s rôznymi ochoreniami, jedna osoba bola imobilná. Vnútorná teplota v izbách sa v stredu 16. decembra pohybovala od 8,4 do 18,4 stupňa Celzia. „V miestnostiach bol neporiadok, zápach, hmyz, plesne na stenách a stropoch a zvieracie exkrementy v interiéri. Umiestnené osoby nemali zabezpečený dostatok jedla, hygienu a čisté šaty. Niektorí z nich trpeli rôznymi kožnými ochoreniami a, navyše, s nimi bolo aj nevhodne zaobchádzané,“ potvrdila polícia.

Klienti domova platili za svoj pobyt a poskytované služby podľa zmluvy 65 eur, 55-ročnej majiteľke zariadenia fungujúceho pod hlavičkou občianskeho združenia však údajne odovzdávali celý svoj dôchodok. Policajtov pri domovej prehliadke zarazila aj tá skutočnosť, že zvonku bola na vchodových dverách kľučka, ale zvnútra bola nainštalovaná tzv. guľa.

Majiteľka zariadenia bola po vypočutí obvinená zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Vyšetrovateľka Policajného zboru dala podnet na návrh na jej väzobné trestné stíhanie. Návrh akceptoval aj prokurátor a príslušný súd rozhoduje o jej väzobnom trestnom stíhaní.

Obvinili muža, ktorý nahlásil bombu v 5 nákupných centrách v Bratislave
Polícia obvinila 23-ročného muža, ktorý nahlásil tento týždeň bomby v nákupných centrách v Bratislave. Pyrotechnické prehliadky pravdivosť oznámení nepotvrdili. Informuje o tom polícia Bratislavského kraja na sociálnej sieti. Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | tasr