Izraelský premiér sa v priamom prenose nechal zaočkovať proti COVID-19
20 | 12 | 2020 I tasr

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal v sobotu injekciu s vakcínou proti ochoreniu COVID-19, čím spustil očkovaciu kampaň v krajine, informovala agentúra AFP.


Netanjahuovi (71) a izraelskému ministrovi zdravotníctva Julimu Edelsteinovi boli v priamom televíznom prenose injekčne podané vakcíny od výrobcu Pfizer-BioNTech. Zaočkovali ich v zdravotníckom stredisku Šeba pri Tel Avive.

"Požiadal som, aby sme spolu s ministrom zdravotníctva Julim Edelsteinom boli zaočkovaní ako prví, aby sme slúžili ako osobný príklad a povzbudili vás k očkovaniu," uviedol Netanjahu vo vysielaní.

Podľa údajov izraelského ministerstva bolo v krajine od februára zaznamenaných 370.000 prípadov nákazy koronavírusom. V krajine s približne deviatimi miliónmi ľudí zomrelo v dôsledku nákazy vyše 3000 ľudí.

Izrael začne s očkovaním proti infekčnej chorobe COVID-19 v nedeľu (20.12.). Ako prví sa budú môcť zaočkovať zdravotníci, uviedla v stredu podľa agentúry DPA kancelária izraelského prezidenta. Dodala, že prezident Reuven Rivlin bude v nedeľu prítomný na spustení očkovacej kampane v jednej z nemocníc v Jeruzaleme a dá sa zaočkovať spolu so zdravotníckym personálom.

Írski lekári musia ošetrovať pacientov v sanitkách. Nemajú voľné lôžka
Lekári z nemocnice v Severnom Írsku, kde sa v súčasnosti nenachádzajú žiadne voľné lôžka, začali ošetrovať pacientov v zadnej časti sanitiek na parkovisku, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Podľa pôvodných plánov sa vakcinačná kampaň v Izraeli mala začať 27. decembra. Prvé vakcíny doviezli do Izraela pred týždňom a premiér Benjamin Netanjahu následne informoval, že denne môže byť zaočkovaných 60 000 ľudí. Dodal, že aj on bude medzi prvými, ktorým vakcínu aplikujú.

Izrael, krajina s deviatimi miliónmi obyvateľov, zažil po zvládnutej prvej vlne epidémie relatívne pokojné leto, ale v septembri došlo k prudkému nárastu počtu infikovaných, čo malo za následok vyhlásenie druhého lockdownu. Vďaka nemu sa podarilo počet infikovaných zraziť z 9000 na 200 prípadov denne. V októbri vláda začala postupne uvoľňovať obmedzenia, čo však viedlo k opätovnému nárastu počtu infikovaných.

Vláda uviedla, že ak nové obmedzenia nebudú mať žiadny účinok, do troch týždňov bude nutné opäť vyhlásiť lockdown.

"Vakcinácia je poslednou čerešničkou na torte globálneho šialenstva," ozvalo sa z Klausovho inštitútu
"Fantazmagorické predstavenie," glosuje ekonóm z Inštitútu Václava Klausa a bývalý hradný kancelár Jiří Weigl boj proti covidu-19, v ktorom vláda namiesto racionálneho správania dáva prednosť "mágii a chaosu". Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Ivan Brožík