Herci majú plat ako upratovačky! Toto by nikto robiť nechcel, tvrdí znechutený Dejdar
20 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Aj keď sa mnohí domnievajú, že herci sú na tom finančne dobre a majú veľa našetrené, takže sa v čase koronavírusu nemusia o nič starať, opak je pravdou. Aspoň to tvrdí herec Martin Dejdar. Podľa neho by si ľudia mali túto profesiu vyskúšať, aby vedeli, aké to naozaj je, píše portál Stras24.


Martin Dejdar varuje, že reštaurácie, bary a herectvo sú na tom v súčasnej situácii veľmi podobne, pretože ide o úplne ohrozené odvetvia. Ľudia podľa neho majú o umelcoch často úplne mylné predstavy.

Jednou z nich je napríklad to, že majú veľké finančné rezervy. "Je hromada ľudí, ktorí žijú od výplaty k výplate. Keby niekto vedel, aká je divadelný mzda, tak by za to najskôr pracovať nešiel," uviedol herec v rozhovore pre iDnes.cz. Poukazuje na to, že herci pracujú takmer stále - cez víkendy aj počas sviatkov. V divadle potom trávia dopoludnia, popoludnia, večery i noci. A to všetko za podpriemernú odmenu.

Koronavírus si nevyberá: Z Dejdara už urobil bezdomovca!
Pandémiu nového typu koronavírusu sa stále nedarí dostať pod kontrolu a veľa ľudí sa zo dňa na deň ocitla bez práce. Platí to samozrejme aj pre hercov. Divadlá sa zavreli medzi prvými a nie sú samozrejme ani večierky, kde by mohli moderovať a tak... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Rovnako ako oni vraj berú napríklad upratovačky! "Tie tarify, podľa ktorých sme platení, sú staré snáď tridsať rokov. Sme v rovnakej platovej kategórii ako upratovačky, hoci všetci máme vysokú školu a máme za sebou desiatky rokov praxe," posťažoval sa Dejdar s tým, že toto by hneď tak niekto robiť nechcel.

Aby sa uživili, majú umelci viac kšeftov naraz. "Potom sú tu melúchy, ktoré každý robí. Musíme ich mať, aby sme sa uživili. Zaplať pánboh za všetky seriály, ktoré sa ešte točia a ktorých je pomerne veľa, takže sa dostane aj na ľudí mimo pražské divadlá. Skôr to tak nebývalo," vysvetľuje herec, ktorý sa venuje napríklad aj dabingu. Hlas prepožičal napríklad Bartovi zo seriálu Simpsonovci.

Tri generácie pred kamerou! Martin Dejdar si zahrá so synom a po 30 rokoch aj so svojím otcom
Dedko, otec a syn na jednom pľaci, to sa len tak niekomu nepošťastí! Hereckému klanu Dejdarovcov však áno, informuje spravodajský portál Super. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Aj preto sa mu nepáči, keď niekto navádza ľudí proti umelcom. Podľa neho by bolo dobré, keby všetci poznali aj onú druhú stránku umeleckej profesie. "Štvať ľudí proti umeleckej sfére, to tu bolo už za boľševika. Názor typu "nech sa idú herci pásť" sú trochu primitívny súd," odkazuje Dejdar.

O tom, že umelci nie sú "za vodou", ako si mnohí myslia, nedávno hovorila aj herečka a speváčka Jana Fabiánová. "Pre väčšinu je rok 2020 neľahký. Mnoho z nás divadelníkov si našlo inú prácu a médiá nás za to často chvália, občas to ale znie akoby divadelné herectvo bola nejaká flákarňa," uviedla pred časom.

Vojna u Gottovcov? Medzi Dominikou a Ivanou prituhuje!
Majstrova najstaršia dcéra pred niekoľkými týždňami vyrukovala s novou autobiografiou o svojom otcovi. Tá mala obsahovať množstvo šokujúcich informácií, za ktorými si Dominika Gottová (46) pevne stála. Lenže ako sa zdá, ktosi v tejto veci zakročil.... Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Timotej Dudka