Alergické reakcie na vakcínu Pfizer sa množia
20 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) spolupracuje s Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) na hľadaní „vinníka“. Vinníka alergických reakcií na vakcínu Pfizer/BioNTech proti Covidu-19, informuje portál RT.




Peter Marks, riaditeľ Centra FDA pre hodnotenie a výskum biologických látok, v piatok oznámil, že agentúra sa zaoberá najmenej piatimi prípadmi alergických reakcií na vakcínu, ktorá sa začala podávať minulý týždeň.

"Myslím si, že v tomto okamihu máme zavedený správny systém. Je pripravená zmierňujúca stratégia s dostupnosťou liečby závažnej alergickej reakcie a budeme ju naďalej veľmi pozorne sledovať," uviedol Marks.

Dajú sa najskôr zaočkovať politici a ich deti? Boja sa, preto sú zrazu pozitívni, hovorí Harabin (VIDEO)
Štefan Harabin uverejnil na svojom facebooku video, v ktorom hovorí, že očkovať by sa mali dať najskôr tí slovenskí politici s rodinami, ktorí presadzujú očkovanie. Ak sa im nič nestane, bude snáď možné považovať vakcíny za bezpečné. Podozrivé... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Michal Filek


Nie je jasné, čo stálo za negatívnymi reakciami, ale „vinníkom“ by mohol byť chemický polyetylénglykol (PEG), ktorý je tiež obsiahnutý vo vakcíne Moderna. Správy o alergických reakciách prišli minulý týždeň z Aljašky a ďalších štátov po podobných prípadoch hlásených zo Spojeného kráľovstva.

Jedna zdravotnícka pracovníčka na Aljaške údajne zaznamenala dýchavičnosť, zvýšenú srdcovú frekvenciu a vyrážky iba 10 minút po podaní vakcíny. Bola prevezená na jednotku intenzívnej starostlivosti v Juneau,  bola liečená a teraz sa očakáva úplné zotavenie.

Írski lekári musia ošetrovať pacientov v sanitkách. Nemajú voľné lôžka
Lekári z nemocnice v Severnom Írsku, kde sa v súčasnosti nenachádzajú žiadne voľné lôžka, začali ošetrovať pacientov v zadnej časti sanitiek na parkovisku, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Marek Molnár


U iného zdravotníckeho pracovníka na Aljaške, ktorý mal údajne aj niekoľko minút po podaní vakcíny anafylaktickú reakciu, došlo k opuchu jazyka a ťažkostiam s dýchaním. Aj ten sa úplne uzdravil.

Federálne pokyny v súčasnosti odporúčajú, aby ľudia dostávajúci vakcínu Pfizer/BioNTech boli sledovaní 15 minút po podaní injekcie alebo, ak majú v anamnéze alergické reakcie, 30 minút.

Hovorkyňa spoločnosti Pfizer Jerica Pitts uviedla, že spoločnosť „sleduje“ množiace sa správy o alergických reakciách a podľa potreby „aktualizuje označovanie“.

Putin: Spolupráca medzi spoločnosťou AstraZeneca a výrobcami Sputniku V je „dobrá pre celý svet“
Rozhodnutie skombinovať vakcínu proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca s ruskou vakcínou Sputnik V je krokom vpred v boji proti koronavírusu, uviedol ruský prezident Vladimir Putin, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Marek Molnár