Aké Vianoce čakajú Haščáka, Gašpara, či Jankovskú za mrežami? Čo budú jesť na Štedrý večer?
20 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V tomto roku skončili za mrežami skutočne „celebritné“ tváre nielen z polície, ale aj z justície či podnikateľského prostredia. Určite by každý z nich chcel stráviť Vianoce v kruhu rodiny, no pre známe kauzy musia byť tam, kde sú.


Takú štedrú večeru, akú budú mať v tomto koronavírusovom roku, určite ešte nezažili. Po zásahoch elitných policajtov z NAKA v rámci akcií s krycími názvami Búrka, Víchrica, Očistec či Božie mlyny skončili s obvineniami na krku skutočné špičky slovenskej polície, justície aj podnikateľského prostredia, informuje portál cas.sk.
Policajné „celebrity“ ale aj oligarchovia budú v base bez návštev

Ilustračné foto. Zdroj: mtr.sk


Za mrežami vo väzniciach skončili napríklad bývalí policajný prezidenti Milan Lučanský aj Tibor Gašpar, ale i špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská, finančníci Jaroslav Haščák aj Martin Kvietik, oligarcha Norbert Bödör a spomínať by sme mohli ďalších bývalých vysokopostavených šéfov na NAKA, pracovníkov v justícii, podnikateľov, ale napríklad aj štátnych zamestnancov ako Kajetán Kičura či Juraj Kožuch. Všetci, na rozdiel od minulých rokov, teda v čase ich slobody, je pripravené rovnaké štedrovečerné menu.

Kvôli koronavírusu budú aj nich sviatky smutnejšie, keďže naďalej platí zákaz návštev v ústavoch pre všetkých obvinených a odsúdených. Na Slovensku je, vrátane tejto „celebritnej“ smotánky, aktuálne väznených vyše 10-tisíc osôb, pre ktoré je však počas Vianoc pripravený špeciálny režim, avšak za dodržania prísne stanovených protiepidemiologických opatrení. V praxi to znamená, že všetky aktivity budú realizované s limitovaným počtom osôb v rámci spoločných priestorov.

Pavol Rusko strávi Vianoce za mrežami. Pomoc šamana z Mali využiť nestihol
Pavlovi Ruskovi nepomohol ani údajný útok na jeho osobu neznámou látkou k tomu, aby sa vyhol pojednávaniu na Najvyššom súde. Policajti ho tam priviedli aj s prelepenými očami a on sa napokon dozvedel, že pôjde do väzby. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Za mrežami ch čaká mimoriadne sledovanie TV, či rôzne vianočné turnaje

Väzni si pred Vianocami vyzdobujú svoje prostredie. Zdroj: ZVJS


Čo teda budú môcť za mrežami robiť? „Väzenský personál umožňuje počúvanie vianočných vinšov, kolied a realizuje spoločné posedenie pri vianočnom stromčeku. Osobné voľno môžu väznené osoby využívať na písanie korešpondencie, hranie spoločenských hier, čítanie kníh, ktoré si môžu vypožičať z ústavnej knižnice, lúštenie krížoviek, sudoku, sledovanie DVD filmov,“ priblížila činnosť väzňov počas sviatkov hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská a dodala, že majú aj mimoriadne povolenie sledovať televízne vysielanie.

Obvinení aj odsúdení vo všetkých zariadeniach na Slovensku budú mať počas Štedrého dňa na výber jedlá z rovnakého menu. Slávnostná štedrovečerná večera je naplánovaná v každom ústave od 17. hodiny. „Strava počas vianočných sviatkov je prispôsobená náboženským a kultúrnym zvyklostiam, tradíciám a taktiež zdravotnému stavu. Pri vydávaní stravy budú dodržiavané nariadené protiepidemiologické nariadenia,“ zdôraznila Kacvinská a dodala, že väzni nebudú ukrátení o tradičné jedlá.

„K vianočným sviatkom neodmysliteľne patria zemiakový šalát, kapor, kapustnica a pod. Dodržiavanie pôstu a zdržiavanie sa konzumácie jedla je na individuálnom zvážení a rozhodnutí väznenej osoby, vysvetlila hovorkyňa ZVJS a dodala, že väzenské „celebrity“ môžu Štedrý deň stráviť aj aktívne. „Majú možnosť zapojiť sa do vianočných turnajov napr. v šachu, dáme, hode šípok a v stolnom tenise. Ďalej sa môžu zapojiť do besied a kvízov,“ uzavrela pre cas.sk Kacvinská.

Jankovská túži byť na Vianoce doma. Vylúčené to nie je, ale...
Pred vyšetrovateľmi už začala „spievať“ aj Monika Jankovská, hoci zatiaľ jej piesne nie sú také, aké „porota“ zložená z vyšetrovateľov očakáva. Rozhodne je v nej viac a ak sa chce dostať na slobodu, musí zmeniť repertoár tak, aby bol prospešný pre... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.
 
Vianočné menu, ktoré čaká na väzňov počas Štedrej večere

- chlieb, eidam, zelenina, čierna káva z kávoviny
- grahamové pečivo, mini maslo, tavený syr, mlieko
- chlieb, maslo, tavený syr, biela káva
- chlieb, nátierka, čaj, ovocie
- makovník, mini maslo, džem, kakao
Obed

- brokolicová alebo šošovicová polievka, zeleninové rizoto, kyslá uhorka alebo šalát z červenej repy
- rybacia polievka, rybie filé na masle, zemiaky varené, červená repa, syr údený
- pohánková polievka so zeleninou, plnená cuketa s kuskusom a syrom, chlieb zeleninová polievka, tofu na šampiňónoch, tarhoňa
- zeleninová polievka, dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Večera

- polievka hubová krémová, rybie filé na masle, zemiakový šalát, ovocie
- kapustnica s údeným mäsom, rybie filé na masle, zemiaky varené, šalát
- vyprážané rybie filé v sezame, zemiakový šalát s majonézou
- kapustnica s údeným mäsom, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, chlieb, ovocie, keks
- kapustnica s haluškami alebo rybacia polievka, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát cibuľový, ovocie, čaj.

Takéto Vianoce sme tu ešte nemali. Zopakuje sa biblický jav z čias narodenia Ježiša Krista!
Rok 2020 sme si mnohí predstavovali určite úplne ináč. Koronavírus nám ho znepríjemnil tak, že väčšina naň do smrti nezabudne. Na Vianoce sa ale predsa len máme na čo tešiť, pretože nebesá si pre nás pripravili veľkolepú... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.