Vedci zrejme prvýkrát odhalili rádiový signál zo vzdialenej exoplanéty
19 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Vedci pravdepodobne odhalili prvú rádiovú emisiu, ktorá pochádza z planéty mimo našej slnečnej sústavy. Vďaka novej metóde by sa mohli jednoduchšie hľadať planéty, ktoré by mohlo ľudstvo osídliť, informuje portál RT.


Medzinárodný tím vedcov použil holandský rádioteleskop s nízkou frekvenciou (LOFAR) na preskúmanie troch systémov, o ktorých je známe, že obsahujú exoplanéty: 55 Cancri (vzdialenosť 41 svetelných rokov), Upsilon Andromedae (vzdialenosť 44 svetelných rokov) a Tau Bootis (vzdialenosť 51 svetelných rokov).

Iba systém Tau Bootis emitoval rádiové záblesky, ktoré výskumníci očakávali na základe predchádzajúcich testov vykonaných na Jupiteri. Tau Bootis produkoval „nárazové“ emisie merajúce 14-21 MHz.

"Predstavujeme vám jeden z prvých náznakov detekcie exoplanéty v rádiovej oblasti," uviedol vedúci výskumník Jake D. Turner.

„Signál pochádza zo systému Tau Bootis, ktorý obsahuje dvojhviezdu a exoplanétu. Vďaka sile a polarizácii rádiového signálu je magnetické pole planéty kompatibilné s našimi teóriami,“ ďalej poznamenal Turner.



Astrofyzici zvyčajne využívajú tranzitnú metódu, ktorá meria jas hviezd a sleduje akékoľvek známky toho, že objekt, zvyčajne exoplanéta, prechádza medzi Zemou a vzdialenou hviezdou.

Ak sa však tento nový výskum overí, ukáže sa, že pozorovanie magnetického poľa planéty na vyvodenie jej zloženia a povahy atmosféry, ak ju vôbec má, je výbornou metódou na hľadania mimozemského života a neobývané svety pre ľudské osídlenie.

Vedci však varujú, že ich signál je slabý a že ich nálezy musia byť overené inými nízkofrekvenčnými ďalekohľadmi, aby sa vylúčila možnosť, že signál spôsobili hviezdne erupcie.

Ruský kozmonaut zverejnil zábery zo svojho prvého výstupu do vesmíru (VIDEO)
Keď sa ruská vesmírna agentúra Roskozmos pripravuje na výmenu kľúčového modulu na Medzinárodnej vesmírnej stanici za novší model, kozmonaut pracujúci na projekte zdieľal video z jeho prvého výstupu do vesmíru, ktoré trvalo takmer sedem hodín,... Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár