Vatikán: Pre pandémiu nesmieme zabúdať na ďalšie utrpenia
19 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

„Pandémia nás nesmie nechať zabudnúť na ďalšie dramatické situácie, ako je násilie a zneužívanie migrantov,“ uviedol v piatok v rozhovore pre Vatican News páter Fabio Baggio z vatikánskej kancelárie pre migrantov a utečencov. Téme sa venuje portál Breitbart.


Pripomínajúc si v piatok Medzinárodný deň migrantov, otec Baggio uviedol, že „celá séria drám, ktoré existovali pred pandémiou, stále existuje a niektoré sa dokonca zhoršujú. Medzi nimi je aj tragédia vysídlených osôb, utečencov, migrantov, ktorí boli znásilnení, zabití, alebo ktorých práva boli porušené.“

Musíme prekonať „ľudský inštinkt sústrediť sa na seba, keď čelíme nebezpečnej situácii a všímať si aj situáciu ostatných. Toto pokušenie prítomné v našom svete, je pochopiteľné, pretože je súčasťou našej prirodzenosti,“ uviedol vatikánsky predstaviteľ a dodal: "Všetci sme na jednej lodi a nikto nemôže zostať pozadu."

Generálny tajomník OSN António Guterres zverejnil podobnú správu v piatok a vyzval svet, aby „využil príležitosť na zotavenie sa z pandémie s cieľom implementovať Globálny pakt pre bezpečnú, riadnu a pravidelnú migráciu."

Spory medzi šéfom OĽaNO a SaS sa stupňujú. Tri scenáre, ktoré môžu nastať po Sulíkovom konci
Medzi dvomi lídrami koaličných strán Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom to doslova vrie. Kým premiérovi už netečú iba nervy, ale aj slzy, šéf liberálov si zachováva zatiaľ nad vecou nadhľad. Ako sa to celé skončí? Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov vyhlásilo 18. december za Medzinárodný deň migrantov pred dvadsiatimi rokmi, no napriek tomu dohovor ratifikovalo iba 51 krajín, žiadna zo západnej Európy alebo Severnej Ameriky.

V piatkovom rozhovore páter Baggio uznal, že mnoho ľudí je priťahovaných k migrácii bezohľadnými obchodníkmi s ľuďmi. "Prečítali sme si správy predložené OSN, ktoré popisujú situácie otroctva, zneužívania a sexuálneho násilia na týchto cestách," uviedol.

„Počuli sme príbehy o obchodovaní s ľuďmi, o pracovných miestach, ktoré sa veľmi líšia od tých, ktoré boli sľúbené, nehovoriac o nedostatočne alebo dokonca neplatených pracovných miestach potrebných na splatenie dlhov nahromadených počas cesty,“ uzavrel Baggio.

Deti narodené pacientkam s Covid-19 majú protilátky, tvrdí štúdia
18 | 12 | 2020 | Diana Zaťková