Úverová amnestia v týchto dňoch končí, od januára treba začať splácať
19 | 12 | 2020 I Petra Demková

Komentár Petry Demkovej


Možnosť odkladu splátok úverov, ktorá bola pre pandémiu možná, v týchto dňoch končí. Práve plynie posledný mesiac lehoty odkladu a od januára treba všetky odložené úvery začať riadne splácať. Slovensko sa práve nachádza na vrchole pandémie a dnes začal dokonca lockdown. Sú teda Slováci pripravení splácať?    


Ekonomika sa prepadá, nezamestnanosť rastie a nachádzame sa v najhoršej fáze druhej vlny pandémie. Denné prírastky sú zatiaľ na najvyšších hodnotách, aké od začiatku vypuknutia pandémie boli. Aj ďalší dôležitý ukazovateľ - zaplnenie nemocníc, je na maxime. Podnikatelia v gastre, cestovnom ruchu, obchode aj umelci, sú na mizine, niektorí nezarobili nič už celé mesiace. K tomu začína lockdown. Mnohé bude zatvorené na minimálne 3 týždne, obchod sa zastaví. V tejto situácii NBS už však nevidí dôvod umožniť ďalšie odklady splátok úverov. Takéto odporúčanie prichádza aj od európskeho orgánu pre bankovníctvo. EBA v aktualizovanom usmernení (z 2.12.) definuje maximálnu dĺžku odkladu stále len na 9 mesiacov (do decembra 2020). „Toto obdobie je plne v súlade s národnou implementáciou režimu odkladu splátok definovanou v Lex Corona,“ píše sa na stránke NBS.

Málo známy osud pokladu centrálnej banky Slovenského štátu v máji 1945
Osud zmiznutého zlata vojnového Slovenského štátu dnes zaujíma už len málokoho. Vieme však, že zásoby žltého kovu zo Slovenskej národnej banky na konci vojny zmizli, a to konkrétne niekde v okolí českého Týnca nad Sázavou. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Nezdá sa teda, že Európska únia, či Slovensko, má záujem pokračovať v zachraňovaní tých, ktorí to s vysokou pravdepodobnosťou neustoja. Pád, ktorý sa pre isté percento obyvateľstva blíži, nie je už záujem odďaľovať. Ešte v auguste a septembri boli odhady, že po ukončení odkladu splátok úverov cca 9% Slovákov tieto nebude vedieť ďalej svoje záväzky splácať.

O čo však Slovensko ako štát záujem malo, bolo urobiť radosť bankám a zahraničným majiteľom kapitálu. V novembri bol definitívne zrušený osobitný bankový odvod. Zákon, ktorý ho zrušil prešiel parlamentom a ani prezidentka nemala výhrady a nevyužila možnosť veta. Banky doteraz platili ročne v odvode približne 150 miliónov Eur. Okrem toho, odklad splátok úverov pre obyvateľov v Lex Corona sa chválil v takej forme, že úroky za nesplácané úvery ďalej narastali.

To, koľko percent Slovákov si bude vedieť od januára plniť svoje záväzky, ukážu až najbližšie mesiace.

Čaká nás chudoba? Ekonomika sa možno nikdy nevráti na predpandemickú úroveň, varuje Svetová banka
Obnova globálnej ekonomiky z krízy Covid-19 bude podľa vedúceho ekonóma Svetovej banky Patricka Kirbyho veľmi pomalá, pričom varoval, že tempo rastu sa nemusí nikdy vrátiť na predpandemickú úroveň, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Marek Molnár