USA si podľa bývalého agenta spravili z Ukrajiny laboratórium na výrobu biologických zbraní
19 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Bývalý zamestnanec štátnej tajnej bezpečnostnej služby Ukrajiny Vasilij Prozorov zverejnil, ako sa americkým úradom podarilo nájsť medzery v medzinárodnom práve a premenil Ukrajinu na miesto výroby biologických zbraní.


Podľa Prozorova USA využívajú Ukrajinu na obchádzanie dohovoru o zákaze bakteriologických zbraní. Podľa odborníkov sa program na vývoj biologických zbraní dá ľahko skryť. Môžete vykonávať výskum v "serióznych" laboratóriách a potom v krátkom čase nasadiť Ich veľkovýrobu. Informuje web vpk.name.

(Poznámka red. HD - na vysvetlenie - Vasilij Prozorov po prevrate v Kyjeve v roku 2014 prebehol k Rusom. Muž menom Vasilij Prozorov odovzdával tajné informácie vrátane správ o podiele Ukrajiny na zostrelení dopravného lietadla nad Donbasom. )

Saakašvili varuje: Ukrajina pôjde dolu vodou
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


kp.ru: Kedy podľa vášho názoru začali americké úrady zasahovať do otázok zdravotnej starostlivosti na Ukrajine?

"V roku 2005, po oranžovej revolúcii a nástupe amerického ochrancu Viktora Juščenka k moci, bola podpísaná dohoda medzi ministerstvom zdravotníctva Ukrajiny a americkým ministerstvom obrany, ktorá umožnila Pentagonu zahájiť proces ustanovovania kontroly nad biologickými objektmi na Ukrajine, zbierok kmeňov zvlášť nebezpečných patogénov a ich výskumu. ...

V roku 2013 za prezidenta Viktora Janukovyča SBU (hlavná ukrajinská civilná kontrarozviedka - pozn. red. HD) informovala ukrajinské vedenie o tom, že činnosť Agentúry DTRA Spojených štátov amerických (Agentúra na zníženie hrozieb obrany ministerstva obrany USA - pozn. red. HD) je v rozpore s koncepciou biologickej obrany prijatou na Ukrajine, pretože vo vyspelých krajinách sa nepoužíva jediný depozitár zvlášť nebezpečných patogénov - boli vytvorené v postsovietskom priestore pod tlakom USA.

Jedným z cieľov Američanov bolo navyše získať zadarmo zbierku kmeňov v hodnote približne dvoch miliárd dolárov, ako sa to stalo v Gruzínsku. Pentagón zároveň plánoval nastolenie úplnej kontroly nad epidemiologickou situáciou na Ukrajine zavedením jednotného elektronického systému so servermi v USA. SBU zdôraznil, že kroky Spojených štátov vytvorili možnosť vývoja alebo modernizácie nových druhov selektívnych biologických zbraní."

Ukrajina bude môcť využívať časť vzdušného priestoru Slovenskej republiky
Ukrajina bude môcť využívať časť vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Návrh dohody, ktorú dnes ministri na rokovaní vlády schválili, predložili rezorty dopravy a obrany. Dohoda vznikne medzi vládou Slovenskej republiky a Kabinetom ministrov... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA


kp.ru: Pokiaľ si pamätáme, interakcia s USA v týchto otázkach bola čoskoro pozastavená?

"Áno, bola, ale po Majdane v rokoch 2014 - 2015 sa spolupráca vo veľkom rozsahu obnovila. Pentagon zahájil projekty UP-3, 5, 6, 8 na štúdium zvláštností šírenia vírusových chorôb na Ukrajine. V rámci projektu UP-8 sa pod vedením amerických vedcov uskutočnili štúdie na vzorkách biomateriálov 4 000 ukrajinských vojenských pracovníkov.

Na jednej strane sú takéto štúdie dôležité pre hodnotenie hrozby šírenia infekcie v konkrétnom regióne. Na druhej strane sa dajú použiť na výrobu selektívnych bakteriologických zbraní alebo etnobiologických zbraní.
Napríklad bojové vírusy infikujú iba východných Slovanov: Ukrajincov, Rusov a Bielorusov.

V rokoch 2016 a 2017 oddelenie SBU v oblasti Chersonu (jedno z laboratórií sa nachádza v Chersone) informovalo o hrozbách aktivít DTRA pre epidemiologickú bezpečnosť Ukrajiny a využitie výskumu pre vývoj biologických zbraní. SBU ponúkla, že kontrarozviedka preverí prácu kontraktora DTRA na Ukrajine, spoločnosti Black & Veatch. Tieto správy ignorovalo oddelenie kontrarozviedky SBU, ktorému podľa mojich informácií šéfoval agent CIA Vitalij Najda.

Pasca MMF sklapla – Ukrajina sa nemôže dostať von (Sviatoslav Kňazev)
Komentár Sviatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Iveta Machová


kp.ru: V roku 2016 sa Uljana Suprunová stala vedúcou Ministerstva zdravotníctva Ukrajiny. Je to Američanka ukrajinského pôvodu, ktorá sa narodila v Detroite. 

"Suprunová hrala významnú úlohu pri obnove a rozširovaní „spolupráce“ v biologickej oblasti. V skutočnosti napomohla k prieniku Američanov do biologických laboratórií a došlo k tomu za jej priamej účasti a vedenia.

V predvečer pandémie koronavírusov uskutočnila Suprunová lekársku reformu, ktorá v podstate zničila systém epidemiologického dozoru na Ukrajine. Príslušné inštitúcie boli zatvorené.

Lobovala za záujmy západných farmaceutických spoločností na Ukrajine. Svojím rozhodnutím zaradila ich lieky do zoznamov liekov schválených pre verejné obstarávanie."

kp.ru: Ako sa americkým orgánom podarilo nájsť medzeru v medzinárodnom práve a nenesú doteraz zodpovednosť za experimenty v biologických laboratóriách na Ukrajine?

"Dohovor OSN o zákaze biologických zbraní obsahuje veľmi všeobecné formulácie približne v tomto formáte: je zakázané pracovať s biologickými prostriedkami, ktoré nie sú určené na mierové účely.

Faktom však je, že veľa výskumov v tejto oblasti môže mať dvojaký účel. Toto je problém pre vás aj pre mňa a príležitosť pre USA. Ako viete, preukázať iné ako mierové ciele takéhoto výskumu, je nesmierne ťažké.

Existujú však dokumenty, ktoré nám umožňujú dospieť k záveru, že Pentagon v skutočnosti vyvíja biologické zbrane na Ukrajine."

Ukrajina - štátny prevrat ako komerčný podnik (Alexander Dudčak)
Komentár Alexandra Dudčaka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


kp.ru: konkrétne?

"Ide o sériu UP - ukrajinského projektu. Som si vedomý o štyroch takýchto štúdiách UP-3, 5, 6 a 8. Ukrajinská bezpečnostná služba a Janukovyčova administratíva sa v roku 2013 pokúsili obmedziť spoluprácu s USA. A toto rozhodnutie bolo v súlade s článkom IV dohovoru. Uvádza, že sa jeho členské štáty zaväzujú prijať nevyhnutné opatrenia na zákaz a zabránenie vývoja, výroby, hromadenia, získavania alebo zadržiavania látok, toxínov, zbraní, vybavenia a prostriedkov na ich území na svojom území.

Dôkazná základňa vyšetrovania zahŕňa originálne dokumenty bezpečnostnej služby Ukrajiny, ministerstva zdravotníctva a súvisiacich inštitúcií. Niektoré z nich som získal skôr operatívne, iné boli získané z mojich zdrojov po presťahovaní sa do Ruska."

Ukrajina rozložila korupčnú schému spojenú so spoločnosťou v ktorej bol Hunter Biden
Ukrajinskí predstavitelia zadržali hotovostný úplatok vo výške 6 miliónov dolárov. Toto bol doteraz najväčší úplatok v histórii krajiny a týkal sa prípadu, ktorý súvisí so zakladateľom Burisma Holdings, plynárenskej spoločnosti, ktorá dala... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka