Putin: Spolupráca medzi spoločnosťou AstraZeneca a výrobcami Sputniku V je „dobrá pre celý svet“
19 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Rozhodnutie skombinovať vakcínu proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca s ruskou vakcínou Sputnik V je krokom vpred v boji proti koronavírusu, uviedol ruský prezident Vladimir Putin, informuje portál RT.


Putin v rámci svojej výročnej tlačovej konferencie vyjadril svoje potešenie zo skutočnosti, že „AstraZeneca je pripravená spolupracovať s Ruskom“ a dodáva, že „je veľmi prospešné, keď špecialisti spoja svoje sily, pretože výsledok bude dobrý nielen pre našich občanov, ale pre celý svet.“

Prezident tiež poukázal na to, že pre ľudí ako on nie je v súčasnosti vakcína k dispozícii. V súčasnosti je zavedenie Sputniku V v Rusku určené iba pre tých, ktorí pracujú v ohrozených profesiách, ako sú učitelia a zdravotnícki pracovníci.

Putin uznal, že stále existujú problémy s logistikou a dodávkou, ale tiež poznamenal, že „vo všeobecnosti ľudia reagujú uspokojivo."

"Na začiatku pandémie sme nevedeli, čo to je, a ako sa to má liečiť. Neexistoval žiadny liek. Avšak naša krajina ako prvá na svete vyrobila vakcínu - účinnú a bezpečnú. Pričom neexistujú žiadne prípady závažných vedľajších účinkov,“ dodal ruský prezident.



Minulý týždeň oznámila spoločnosť AstraZeneca, že sa spojí s vedcami z moskovského inštitútu Gamaleja, ktorý vyvinul Sputnik V, aby určili, či by ich vlastná experimentálna vakcína mohla priniesť lepšie výsledky, ak by obsahovala prvky ruského vzorca.

U zdravotníčky z Aljašky sa po aplikácii vakcíny od Pfizeru objavila silná alergická reakcia
Zdravotnícka pracovníčka na Aljaške bola hospitalizovaná s vážnou alergickou reakciou po tom, čo bola zaočkovaná vakcínou proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár