Proti riziku nákazy sa dá bojovať aj úpravou stravy
19 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Ovocie, zelenina, orechy, oriešky, huby, to všetko výrazne prispieva k posilneniu imunity najmä v zimnom období. Dokonca účinnejšie, ako vitamínové doplnky stravy v umelej forme.


Medzi najviac ohrozených vírusovými ochoreniami patria starší ľudia a deti. Zvlášť v zime je preto dôležité posilňovať imunitný systém výživnými látkami, ktoré zabojujú s baktériami, vírusovými infekciami a zápalmi. Web uzitocnapravda.sk radí, ktoré to sú.

Huby v každej forme
Huby bojujú proti infekciám hneď na niekoľkých frontoch. Ich najväčšou výhodou je predovšetkým to, že zvyšujú počet takzvaných T-buniek v ľudskom tele. Spomínané bunky poznáme ako lymfocyty alebo biele krvinky a ich hlavnou úlohou je bojovať proti cudzorodým látkam. Netreba zabúdať, že huby sú výborným zdrojom vitamínu D. Ide o základnú mikroživinu potrebnú na zlepšenie funkcií imunitného systému. Keďže si ho ľudské telo dokáže vyrobiť samo iba počas slnečných dní, v zime sa odporúča konzumovať viac potravín bohatých na vitamín D.

Jaroslav Flegr hovorí, že nás ochráni behaviorálna imunita. Musíme zmeniť správanie
Profesor, evolučný biológ a virológ Jaroslav Flegr je známy svojimi extrémnymi názormi ohľadom koronavírusu a opatrení okolo pandémie. Na Facebooku vysvetlil, čo je behaviorálna imunita a ako nás pred covidom ochráni, píše portál... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Papriky a cesnaku nie je nikdy dosť
Červená paprika je bohatá na vitamín C a betakarotén. Ide o silné antioxidanty, ktoré znižujú úroveň oxidačného stresu v organizme. Zmierňujú zápaly a chránia organizmus pred infekciami rôzneho druhu. Vitamín C sa odporúča konzumovať v dennej dávke 100 mg. Betakarotén sa nachádza predovšetkým vo farebných druhoch zeleniny a v ľudskom tele sa mení na vitamín A. Silnými protivírusovými účinkami sa chváli aj cesnak. Obsahuje látku zvanú alicín. Ide o prírodne antibiotikum, ktoré si hravo poradí aj zo zápalmi.

Zázvor je super, ale...
Zázvor určite pomáha zmierňovať prvé príznaky ochorenia horných dýchacích ciest, zohrieva telo a upravuje krvný tlak. Okrem baktérií sa dokáže popasovať aj s vírusmi. Zázvor môže pomôcť zmierniť príznaky spôsobené ochorením COVID-19, napríklad pocit nevoľnosti a zvracania. Okrem toho povzbudzuje chuť do jedla. Vyhýbať by sa mu však mali ľudia, ktorí užívajú lieky na krvný tlak a riedenie krvi.

Máte alergiu? Na vakcínu zabudnite
Ľudia, ktorí majú v anamnéze výrazné alergické reakcie, by nemali dostávať vakcínu na Covid, informoval Regulačný úrad pre lieky po tom, čo sa v stredu objavili príznaky u dvoch pracovníkov NHS. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Brokolica a kvasená kapusta
Pokiaľ hľadáte silnú kombináciu vitamínov A, C a E, tak potom je brokolica správou voľbou. Vitamín A posilňuje imunitný systém, čím pomáha zmierňovať riziko nakazenia COVID-19. Okrem toho sa stará o zdravie tkanív, vnútorných orgánoch a v zime stabilizuje aj telesnú hmotnosť. Medzi vitamínové bomby zaraďujeme aj kyslú kapustu. Okrem vitamínu C je plná zdravých baktérií, ktoré pomáhajú obnovovať črevnú mikroflóru. Zdravé trávenie je pritom kľúčové pri udržiavaní silného imunitného systému. Fermentácia (kvasenie) kapusty pomáha uvoľňovať z tejto zeleniny silné antioxidanty potrebné na boj s infekciami.

Dlhovekí Gruzínci vedia, prečo jogurt
Biely jogurt je ideálnym zdrojom živých kultúr. Ide o takzvané probiotiká, ktoré spolu s proteínmi a stopovými prvkami zlepšujú imunitnú odpoveď organizmu na rôzne infekčné choroby. Živým jogurtovým kultúram sa potešia najmä črevá a zažívací trakt, ktoré dokážu udržať ľudské telo v dobrej kondícii po celú zimu. Pri výbere jogurtov je vhodné staviť na tie s vyšším obsahom bielkovín. Proteíny, ktoré vo väčšom množstve nájdeme napríklad v gréckom jogurte, posilňujú oslabený organizmus, dodávajú energiu a podieľajú sa na regenerácii poškodených tkanív.

Štyri cesty, ako potlačiť pandémiu koronavírusu podľa biológa Flegra
Jaroslav Flegr rozdelil český národ na dve polovičky. Jedna ho nemôže ani cítiť, tá druhá ho počúva. Flegr teraz na svojom Facebooku zverejnil štyri spôsoby, ako pandémiu navždy potlačiť, informuje portál Šíp. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Timotej Dudka