Na dvadsaťpäť rokov odsúdený objednávateľ vraždy žiada o nižší trest
19 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Prípad brutálnej vraždy kontroverzného topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku znovu ožíva. Postaral sa o to muž, ktorý si objednal jeho smrť. Teraz žiada o obnovu konania a zrejme aj nižší trest.


Špecializovaný trestný súd v Pezinku má rozhodovať v kauze vraždy Jozefa Mišenku, ktorú si pred desiatimi rokmi objednal Ivan Skalický. Verejné pojednávanie s Milanom Pavlovičom, ktorý je v kauze právoplatne odsúdený na 25 rokov je vytýčené na 11. januára, informuje portál cas.sk.
Za brutálnu vraždu tri dvadsaťpäťročné tresty a jedno doživotie

Kontroverzný podnikateľ Jozef Mišenka († 33). Zdroj: Archív Jozef Uhlárik st.


Podnikateľa Jozefa Mišenku († 33) zavraždili 20. júla 2010 ráno. Útočníci z idúceho auta do jeho vozidla Mercedes na jednej z topoľčianskych ulíc vystrieľali približne 30 rán zo samopalu, pričom prokurátor to označil za typickú mafiánsku popravu. Podľa súdu bolo preukázané, že si vraždu objednal za nezistenú sumu obžalovaný podnikateľ Milan Pavlovič z Topoľčian u Ivana Skalického a Róberta Trajkova. Na vražde sa podieľal aj Ronald Mišech tým, že zabezpečil vražednú zbraň. Strieľal, podľa súdu, občan Macedónska Goran, tento balkánsky štát ho však i napriek úsiliu slovenskej justície na stíhanie do cudziny nevydal.

Súd má konkrétne rozhodovať o návrhu Milana Pavloviča na povolenie obnovy konania. Senát Špecializovaného trestného súdu v júni 2012 uznal v kauze vraždy Mišenku († 33) vinnými štyroch obžalovaných z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchanej organizovanou skupinou. Trom uložil tresty odňatia slobody na 25 rokov, jednému na doživotie. To dostal Ivan Skalický, pretože už bol predtým za vraždu odsúdený. Tresty odňatia slobody na 25 rokov dostali Pavlovič, Trajkov, zvaný Netvor aj Mišech. Verdikt potvrdil i odvolací senát Najvyššieho súdu. Spolu s nimi prokurátor žaloval aj Viliama Mišenku, ktorý údajne vraždu financoval, podľa súdu sa mu však tento skutok preukázať nepodarilo.

Dvojvražda na Považí má desivé rodinné rozuzlenie
Dvaja mŕtvi dospelí a dve tínedžerky, o ktoré sa po vražde ich otca bude musieť niekto postarať. Desivé je i zistenie, že o život ich najbližších sa postaral vlastný príbuzný! Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Trajkovovi trest potvrdili, Skalický a Mičech na obnovu konania čakajú

U odsúdeného Trajkova neskôr obnovu konania povolili, súdy mu ale opätovne uložili a potvrdili 25 ročný trest. O obnovu konania žiadali aj Skalický a Mišech, súd však v roku 2018 celú vec odročil na neurčito, pričom predloženými dôkazmi a skutočnosťami uvedenými dvojicou sa mal zaoberať príslušný prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, ak „vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine, alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa”, dodáva v závere portál cas.sk.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/11/27/aktualita-tinedzerka-judita-je-vinna-z-vrazdy-spoluziaka-tomasa-%e2%80%a016/