Západný multikulturalizmus zlyhal, tvrdí Putin
18 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Ruský prezident Vladimir Putin reagoval na diskusiou o slobode slova a právach veriacich. Uviedol, že stret kultúr je na Západe existenčným problémom, informuje Russia Today.




Putin vo štvrtok na výročnej koncoročnej tlačovej konferencii uviedol, že existuje jemná rovnováha medzi slobodou prejavu a urážaním pocitov celých skupín ľudí. "Kde je hranica medzi jednou slobodou a druhou slobodou?" spýtal sa prezident. "Je dobre známe, že tam, kde sa začína sloboda jedného človeka, sa musí končiť sloboda iného."

Dodal, že tí, ktorí „konajú bezmyšlienkovite a urážajú práva a city veriacich, by si mali vždy pamätať, že dôjde k nevyhnutnej reakcii. Ale na druhej strane by to nemalo byť agresívne“. Poukázal na nedávne incidenty vo Francúzsku ako na dôkaz toho, že na Západe „multikulturalizmus zlyhal“.

Plynovod Nord Stream 2 je pre Európu prospešný a bude dokončený, sľubuje Putin
Prezident Vladimir Putin uviedol, že Nord Stream 2 je takmer hotový a bude slúžiť európskym záujmom, pričom umožní kontinentu nakupovať lacnejší ruský plyn, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Putin minulý týždeň nariadil ruskému ministerstvu zahraničia, aby „iniciovalo diskusie prostredníctvom medzinárodných organizácií o otázkach týkajúcich sa osôb, ktoré urážajú vieru veriacich ľudí a podnecujú k nenávisti a konfliktom medzi náboženstvami“.

Komentáre prichádzajú po tom, čo bolo vo Francúzsku obvinených sedem mužov z Čečenska kvôli ich údajnej účasti na zabití učiteľa Samuela Patyho v októbri. Prokuratúra uviedla, že na Patyho sa zameral 18-ročný Abdullakh Anzorov za to, že na hodine slobody prejavu predviedol svojej triede sériu karikatúr proroka Mohameda.

Kremeľ vie, že zahraničné štáty budú zasahovať do ruských volieb v roku 2021, tvrdí Putin
Moskva je pripravená prekaziť pokusy zahraničných štátov o zasahovanie do dôležitých ruských parlamentných volieb, ktoré sa majú konať na jeseň 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Francúzsky prezident Emmanuel Macron po incidente vyvolal polemiku v islamskom svete a vzdal hold Patymu ako „tichému hrdinovi“. Viaceré moslimské krajiny ohlásili bojkot francúzskych výrobkov. Niektorí demonštranti vyšli do ulíc, aby spálili podobizne samotného Macrona.

Šéf ruskej moslimskej  Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov útok odsúdil, ale „vyzval ľudí, aby neprovokovali veriacich alebo aby neubližovali ich náboženským citom. Nájdite silu pripustiť, že moslimovia majú právo na náboženstvo, a nikto im ho nezoberie!“

Biden si vybral za ministerku vnútra Indiánku
Novozvolený prezident USA Joe Biden vybral vo štvrtok kongresmanku za štát Nové Mexiko Deb Haalandovú za svoju nominantku na post ministerky vnútra. Je to historický výber, pretože vplyvné ministerstvo by prvýkrát riadila Indiánka, príslušníčka... Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | tasr