Ohlasovaná pomoc štátu pre gastro a cestovný ruch je smiešna (P.Demková)
18 | 12 | 2020 I Petra Demková

Tento týždeň ohlásilo ministerstvo dopravy s veľkou pompou novú štruktúru pomoci pre sektor gastro a cestovný ruch. Podľa vyjadrení štátnej tajomníčky ministerstva, Kataríny Brunckovej, má byť pomoc rýchla, efektívna a skutočne veľká. Ohlasy podnikateľov z internetu, ktorí o pomoc hneď požiadali, však hovoria o niečom inom.  


Zdá sa, že vláda nedokáže od marca pomoc podnikateľom nastaviť efektívne a v uspokojivej výške. Na nedostatočnú pomoc štátu sa už od začiatku korona-krízy sťažuje v podstate celý podnikateľský sektor. Štát rozdáva zákazy a nariaďuje obmedzenia, ale s kompenzáciou si veľké starosti nerobí. Slabé príspevky štátu potvrdil aj Medzinárodný menový fond. V tabuľke pomoci sme sa v októbri spomedzi rozvinutých krajín umiestnili na poslednej priečke. Čo však ministrom novej vlády ide omnoho lepšie, je zvládanie marketingovej stránky veci. Pravidelne sme svedkami bombastického ohlasovania pomoci ministrami vlády. A pravidelne sme prekvapovaní, ako bombasticky sa dá ohlasovať holé „skoro-nič“.

Majitelia 40 gastro prevádzok v Košiciach sa postavili na odpor a otvárajú
Zdá sa, že premiérovi sa začína hrad postavený z reštrikcií, zákazov a opatrení rúcať ako domček z karát. Obrovské množstvo majiteľov gastro prevádzok už nemieni rešpektovať nariadenia hlavného hygienika a svoje podniky otvoria. So správou prišla... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Petra Demková a Jozef Uhlárik ml.


V stredu 15.12. oznámilo ministerstvo dopravy, že od polnoci je na portáli Slovensko.sk sprístupnený formulár, cez ktorý môžu oprávnení žiadatelia požiadať o peniaze zo schémy pomoci. Prerozdeliť sa má 100-miliónový balík a peniaze chce ministerstvo dopravy posielať ešte pred koncom tohto roka. Oprávnenými žiadateľmi sú prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, ďalej sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické záhrady, ZOO a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

Následne sa však objavili na internete ohlasy podnikateľov, ktorí o dlho očakávanú pomoc požiadali. A ohlasy také bombastické, žiaľ, už nie sú. V skupine „Bojujeme za naše gastro!“ napísal podnikateľ 16. decembra toto: „...akurát som dokončil žiadosť -  finančná pomoc pre cestovný ruch, gastro... Po cca 1h som dospel k takémuto záveru. Podmienkou je pokles tržieb pod 40% oproti minulému roku za rovnaký mesiac. Pomoc má byť 10% z obratu minulého roku, aspoň   to bolo prezentované na RTVS. Žiadosť môžete podávať za obdobie od apríla, to je aktuálne 8 mesiacov. Po nahodení tržieb do tabuľky vypadli automaticky 4 mesiace, ktoré nespĺňali podmienku pod 40% poklesu tržby. Zostávajú 4 mesiace, apríl, máj, október, november. November vypadol ako ďalší mesiac v poradí, lebo nie je možné momentálne žiadať za spomínaný mesiac. A nakoniec úplná bomba, podpora je 10% ale POZOR!, z rozdielu tržieb porovnávaných období napr.: 21285,65€ mínus 12431,26€, rozdiel 8854,39€, z toho 10% je 885,44€. Vďaka za to, ale je to úplne smiešne, asi bolo zbytočné robiť rozvozy, okienkové predaje biť sa o tržbu keď v konečnom dôsledku, čím viac ste sa snažili tým dostanete väčšie h...o. Asi je lepšie sedieť doma a nič nerobiť, aby tá tržba bola čo najmenšia a tzv. podpora väčšia.“ Na jeho status reagovali viacerí podnikatelia a potvrdili, že ich skúsenosti sú úplne rovnaké.

Spamätá sa vláda Slovenskej republiky a začne aj reálne pomáhať, alebo ostane verná svojmu "opus operandi", teda systému "tlačovka - marketing - prázdne slová"?

Poslanci opäť presunuli hlasovanie o zmenách pri núdzovom stave
Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú vo štvrtok hlasovať o novele zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu o 40 dní. Hlasovanie presunuli na najbližšiu schôdzu parlamentu. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR