Vzlety a pády Pavla Ruska. Od medového chlapca po odsúdeného podvodníka
17 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pavol Rusko, meno, ktoré je dnes pretriasané z viacerých strán. Za kauzu zmeniek TV Markíza dostal spoločne s Marianom Kočnerom neprávoplatne 19-ročný trest, ktorý má potvrdiť Najvyšší súd. 


Kto ale vlastne je Pavol Rusko? Ako je možné, že sa z veľmi úspešného muža stal v okamihu muž, na ktorého čakajú dlhé roky vo väzení? Jeho životná anabáza je viac ako zaujímavá. Ruskov pád bol rýchly ako jeho kariéra, informuje o nej portál sme.sk.
Sľubnú kariéru mu zničili viaceré ekonomické kauzy

Ako šéf televízie Markíza Rusko zažil, čo je to rýchly úspech. Do politiky, podľa jeho vtedajších spolupracovníkov, priniesol manažérsky prístup vedenia strany. Jeho sľubne sa rozvíjajúcu kariéru mu zničili čoraz početnejšie ekonomické kauzy, po ktorých po rokoch skončil bez peňazí. Osudným sa mu stal začiatok spolupráce s jeho niekdajším nepriateľom Marianom Kočnerom, s ktorým teraz čelí viacerým trestným stíhaniam a Najvyšší súd mal rozhodnúť, či mu potvrdí v kauze falšovania zmeniek TV Markíza trest 19 rokov za mrežami. „Mrzí ma, že človek jeho inteligencie a manažérskych schopností takto dopadol,“ povedal Rudolf Zajac, ktorého Ruskova ANO vybrala za ministra zdravotníctva.

Lipšic spochybňuje zmenky aj pre údajných svedkov, ktorí sú roky mŕtvi
Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR

Medový a slušný chlapec, ktorý ale nemal peniaze

Rusko študoval na Univerzite Komenského žurnalistiku, v tom čase tam boli aj Marian Kočner či spoluzakladateľ denníka SME Ján Füle, ktorý si na neho spomína ako na študenta, ktorý nezvykol chodiť so spolužiakmi na pivo, ale ako zväzák skôr organizoval študentské brigády. Po škole to Rusko skúšal ako športový redaktor v Slovenskej televízii.

Dnes už zosnulý herec Ľubo Gregor, ktorý mu pomáhal zakladať Markízu, zvykol médiám opisovať, ako mu Rusko v tom čase robil asistenta a šoféra. „Bol to medový slušný chlapec, nemal peniaze, tak si ich chodil ku mne každú sobotu požičiavať. Rád som mu ich dal,“ povedal v roku 2016 pre SME Gregor. Už vtedy podľa neho Rusko hovoril o pláne založiť modernú súkromnú televíziu, nemal však na to peniaze. Pomohla mu podnikateľka Sylvia Volzová, ktorej vraždu si neskôr Rusko údajne objednal. Televízia napokon vznikla transformáciou Ruskovej rodinnej firmičky na výrobu pančúch Markíza - Slovakia. K vzniku Markízy aj vďaka Volzovej pomohla miliarda korún od americkej nadnárodnej spoločnosti CME. Kúpila si 51 percent v Markíze.

Pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza bude v januári. Polícia preverí, či Ruska naozaj napadli
Senát Najvyššieho súdu (NS) SR odročil verejné zasadnutie vo veci falšovania zmeniek televízie Markíza na 12. a 13. januára. Pôvodne sa malo vo veci obžalovaných Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera konať v utorok a v stredu (16.... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | tasr

V rokoch 2003 až 2005 sa stal ministrom hospodárstva

V auguste 1998, mesiac pred parlamentnými voľbami, sa začala šíriť správa, že televíziu Markíza obsadili neznámi muži, ktorí do nej Ruska nechceli vpustiť. Boli to predstavitelia firmy Gamatex, Štefan Ágh a Ruskov bývalý spolužiak Marián Kočner s ochrankou. Ukázalo sa, že firma odkúpila od spoločnosti ESPE Studio Siloša Pohanku pohľadávku voči Markíze Slovakia a začala si nárokovať na majetok Markízy. Spor nakoniec urovnali tak, že prevádzkovateľ Markízy odkúpil celý Gamatex. „Aby nikto nespochybňoval, že Markíza je naša a nikoho iného, odkúpili sme Gamatex, tuším cez firmu Adam,“ povedal v rozhovore Rusko. V roku 1998 sa televízia aktívne zasadila za úspech strany Rudolfa Schustera SOP vo voľbách.

Po odstavení Mečiara však dostal chuť na politiku aj samotný Rusko. Spolu s ďalšími ľuďmi z prostredia televízie začal Rusko budovať stranu ANO. Predstavoval ju ako stredovú stranu s orientáciou na liberálne hodnoty. Vo voľbách 2002 sa s ôsmimi percentami hlasov dostala do parlamentu, čo bolo pre neho sklamaním a v tom istom roku sa definitívne zbavil svojho obchodného podielu v televízii. Rusko sa stal v roku 2003 ministrom hospodárstva, no bol ním len dva roky. Odvolal ho vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda pre informácie, že Rusko už ako minister podpísal podnikateľovi Ľubomírovi Blaškovi jedenásť zmeniek spolu na 104,5 milióna korún (asi 3,5 mil. eur), pričom Rusko nevedel tieto zmenky dôveryhodne vysvetliť.

Kočnerova výpoveď o obsadení TV Markíza je sondou do duše vtedajšej opozície a čias antimečiarizmu
Kočner obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol Rusko, aj Marian Kočner začal... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Peter Králik/TASR

Býval aj v Kočnerovom komplexe Five Star Residence

Krátko na to sa Rusko na poľovačke postrelil do nohy, čo okamžite vyvolalo špekulácie, že nejde o nehodu, ale skôr varovanie z podsvetia v súvislosti s Ruskovými kauzami. Potom sa rozpadla aj celá ANO a Rusko sa z verejného života stiahol. O niekoľko rokov neskôr sa rozviedol aj s manželkou Vierou. O Ruskovi nebolo veľmi počuť až do roku 2017, keď sa začal objavovať vo viacerých ďalších kauzách. Médiá vtedy obšírne informovali o tom, že Kočner už v roku 2016 začal súdne vymáhať platbu za zmenky od Markízy. Tvrdil, že zmenky kedysi podpísal Rusko, ale nedal ich do účtovníctva spoločnosti. Rusko však tento príbeh nikdy predtým nespomínal. Na súde sa tváril ako nemajetný a preto by povinnosť vyplatiť Kočnera pripadla na ručiteľa, vlastníka Markízy americkú spoločnosť CME.

Markíza zažalovala Kočnera aj Ruska s tým, že ide o podvod, ktorým sa snažia z televízie vytiahnuť milióny eur. Týždenník Plus 7 dní ešte v decembri 2016 zistil,  že Rusko býva v Kočnerovom komplexe Five Star Residence, pričom Rusko tvrdil, že žije v prenajatom byte svojej partnerky Henriety Hegerovej. V októbri 2017 Ruska zatkla polícia pre údajnú objednávku vraždy Volzovej.

Svedok tvrdí, že mu sýkorovec Peter Čongrády spomínal „objednávku na Volzovú”
Svedok Robert Bíly tvrdí, že mu dnes už zosnulý príslušník skupiny sýkorovcov Peter Čongrády spomínal „objednávku na Volzovú”. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA

Rusko si nevážil peniaze a nevedel s nimi hospodáriť

Kauzu spustil mafiánsky boss Mikuláš Černák, ktorý objednávku spomenul na stretnutí s vtedajším vyšetrovateľom Lukášom Kyselicom. V súčasnosti je Pavol Rusko v prípade zmeniek neprávoplatne odsúdený na 19 rokov a v prípade objednávky vraždy Sylvie Volzovej sa pojednáva. Podľa exministra Zajaca je jeho hlavný problém v tom, že nevedel hospodáriť s peniazmi a po odchode z politiky sa mu zosypala celá kariéra. „To, čo nastalo po tom, je čistá prehra. Nevážil si peniaze, nevedel s nimi hospodáriť a opustil všetkých a všetko, čo mohol. S tým sa už nedá nič robiť,“ dodáva o Ruskovi na záver portál sme.sk slová Rudolfa Zajaca.

MÉDIÁ: Vlastník Markízy si na súde verí, na zmenkový spor nevytvára žiadne rezervy
25 | 10 | 2019