Google sa sťažuje na nové zákony EÚ, ktoré majú obmedziť vplyv technologických gigantov
17 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Americká spoločnosť Google sa sťažuje, že navrhované nové zákony EÚ zamerané na obmedzenie dominancie technologických gigantov sa zameriavajú iba na „niekoľko konkrétnych spoločností“, informuje portál RT.


„V nasledujúcich dňoch budeme starostlivo študovať navrhované obmedzenia Európskej komisie. Avšak sa nám zdá, že sa zameriavajú iba na niekoľko konkrétnych spoločností,“ uviedol v utorok vo vyhlásení šéf vládnych záležitostí a verejnej politiky spoločnosti Google, Karan Bhatia.

Európska komisia začiatkom utorka predstavila návrhy, ktoré znepokojili spoločnosť Google. Dva zákony, jeden o obsahu a druhý o správaní sa na trhu, by mohli dramaticky obmedziť moc spoločnosti Google a ďalších gigantov zo Silicon Valley, ako sú Amazon, Netflix, Apple, Facebook a ďalšie.



Prvý zákon, zákon o digitálnych službách (DSA), vyžaduje, aby technologické spoločnosti s viac ako 45 miliónmi používateľov v EÚ označili a odstránili nelegálny obsah, odhalili, ako ich algoritmy potláčajú a vylepšujú obsah, podstúpili nezávislé audity a umožnili výskumníkom prístup ku „kľúčovým údajom“ pre ich platformy.

Ak by tak neurobili, mohlo by dôjsť k tomu, že tieto spoločnosti budú pokutované až do výšky šiestich percent ich ročných výnosov.

V prípade spoločnosti Google by šesť percent ročných výnosov predstavovalo takmer 10 miliárd dolárov.

Trumpov bezpečnostný poradca ruší pracovnú cestu po Európe, kvôli útoku hackerov. Je za tým Rusko?
Poradca pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien zrušil zvyšok svojej cesty po Európe, pričom sa vracia do Washingtonu na stretnutia týkajúce sa hacknutia IT spoločnosti SolarWinds, ktorej zákazníkom je americká vláda, armáda, ale aj spravodajské... Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Druhý zákon, zákon o digitálnych trhoch (DMA), je viac-menej protimonopolná legislatíva. DMA by označil ekonomicky najvplyvnejšie technologické firmy za „vrátnikov“ a vystavil by im nové požiadavky.

Títo „vrátnici“ by boli nútení umožniť konkurentom využívať ich platformy a umožniť ich firemným zákazníkom prístup k ďalším údajom. Firmám ako Google by bolo napríklad zakázané zvýhodňovať svoje vlastné produkty a služby v rebríčkoch vyhľadávania.

Čaká nás najhoršia recesia za posledných 80 rokov, varuje šéf OSN
Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa je sociálny a ekonomický dopad pandémie Covid-19 obrovský a stále rastie, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár