Trumpov bezpečnostný poradca ruší pracovnú cestu po Európe, kvôli útoku hackerov. Je za tým Rusko?
16 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Poradca pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien zrušil zvyšok svojej cesty po Európe, pričom sa vracia do Washingtonu na stretnutia týkajúce sa hacknutia IT spoločnosti SolarWinds, ktorej zákazníkom je americká vláda, armáda, ale aj spravodajské služby, informuje portál RT.


"Poradca pre národnú bezpečnosť O'Brien sa vracia, aby riešil útok hackerov. Zajtra sa uskutoční stretnutie Rady národnej bezpečnosti Spojených štátov (NSC)," prehlásil v utorok popoludní hovorca NSC John Ullyot.



O'Brien sa mal vrátiť z týždňovej cesty až v sobotu, avšak kvôli tomuto incidentu bol nútený odletieť späť do USA, pričom stihol navštíviť iba Izrael a Francúzsko. Cesta mala údajne zahŕňať aj Taliansko, Nemecko, Švajčiarsko a Veľkú Britániu.

Stretnutie sa má zamerať na údajné hacknutie platformy SolarWinds Orion, nástroja na monitorovanie siete používaného mnohými významnými korporáciami v USA, ale aj vládnych agentúr ako ministerstvo financií, ministerstvo obchodu, Najvyšší súd, ministerstvo vnútornej bezpečnosti, ministerstvo zahraničných vecí, NASA, Pentagón, ale aj výkonná kancelária prezidenta a špióni z NSA.

Rusko sa vysmieva „nepodloženým“ sankciám USA proti čečenským športovcom a charite
Moskva odmietla „nepodložené“ americké sankcie na niekoľko čečenských športových organizácií a charitu, ako aj ďalší sankčný balíček zameraný proti čečenskému lídrovi Ramzanovi Kadyrovovi, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Ďalšia správa uvádzala, že hackeri získali prístup k interným e-mailom ministerstiev pomocou cloudovej služby Microsoft Office 365. Podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, ktorí porušenie nahlásili, sa hacknutie údajne stalo medzi marcom a júnom.

Zatiaľ čo americká vláda ani FireEye, spoločnosť, ktorá hacknutie nahlásila, nepripísali incident nikomu, americké mainstreamové médiá už stihli obviniť Rusko s odvolaním sa na anonymné zdroje.

„Ruskí hackeri napadli niekoľko ministerstiev spolu s ďalšími vládnymi agentúrami USA,“ tvrdil v pondelok denník Washington Post s odvolaním sa na „ľudí, ktorí sú oboznámení s touto záležitosťou.“

Čaká nás najhoršia recesia za posledných 80 rokov, varuje šéf OSN
Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa je sociálny a ekonomický dopad pandémie Covid-19 obrovský a stále rastie, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár